Dodik: Ne negiramo Srebrenicu

Premijer RS Milorad Dodik kaže da Vlada RS ne negira zločine koji su se desili u Srebrenici, ali smatra da je neophodno utvrditi istinu i tačan broj stradalih.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.04.2010.

15:51

Default images

Dodik je kazao da je javno izvinjenje za srebrenički tragediju, koje su uputili predsednik RS Dragan Čavić i bivši premijer Dragan Mikerević i danas zvaničan stav organa RS, ali da smatra da se "istina ne moze stvarati na iskrivljenim podacima".

Dodik je to izjavio posle posebne sednice Vlade RS na kojoj je prihvaćena informacija Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina o izveštaju Komisije za Srebrenicu, kao i informacija o idejnom projektu za istraživanje događaja u srebreničkom regionu od
1991. do 1995. godine.

"Spisak koji je utvrdila komisija za Srebrenicu nije bio u vezi sa činjeničnim stanjem niti je mogao da bude tačan, što govori o potrebi da vlasti i različite institucije RS s vremena na vreme to pitanje stave na dnevni red kako bi se utvrdile činjenice o događajima u Srebrenici", rekao je Dodik.

On je istakao da Republički cenatar za istraživanje ratnih zločina u svom idejnom projektu mora da obuhvati stradanja u Srebrenici pre zločina iz jula 1995. godine i da pripremi celovitu informaciju koju će usvojiti Vlada RS.

Istina o događajima u Srebrenici u julu 1995. godine, prema Dodikovim rečima, nije mogla da se utvrdi izveštajem Komisije za Srebrenicu, jer je tadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun vršio ogroman pritisak i pretio članovima Komisije, tako da je izostala njihova objektivnost.

Premijer RS dalje je naveo da u izveštaju Komisije za Srebrenicu "ima raznih netačnosti koje su dovele do manipulacija putem različitih procesa".
On je dodao da je sada potrebno da se na bazi tog izveštaja utvrdi koje je živ, ko mrtav, ko je sahranjen, a koje je poginuo u vojnim operacijama kada se desio zločin u Srebrenici.

Dodik je istakao da bi utvrđivanje tačnog broja srebreničkih žrtava trebalo da bude u interesu svih u BiH, jer bi posle toga prestale spekulacije o broju ubijenih.

On je poručio da Vlada RS ovakvim stavom "ne prejudicira da je u Srebrenici stradao manji broj osoba, jer se možda radi i o većem broju", dodajući da je "potrebno utvrditi pouzdanu istinu".

Dodik je pozvao pravosudne institucije da nastave procesuiranje svih optuženih za ratne zločine, navodeći da zločini počinjeni u BiH imaju individulanu odgovornost, te da Vlada RS odbacuje bilo kakvu mogućnost kolektivne odgovornosti za ratne zločine.

"Naš primarni cilj je utvrđivanje činjenica i smanjenje manipulacija imajući u vidu uslove u kojima je rađen izveštaj Komisije za Srebrenicu i neprimerenog i nezakonitog pritiska Pedija Ešdauna", kazao je premijer RS.

Dodik je podsetio da je Komisija za Srebrenicu sačinila izveštaj o dešavanjima na tom području u julu 1995. godine na osnovu odluke Doma za ljudska prava BiH, dodajući da Vlada Federacije BiH nikada nije sprovela odluku istog Doma da se utvrdi istina o broju i načinu strađanja ljudi u Sarajevu.

Izveštaj Komisije za Srebrenicu urađen je 2004. godine i u njemu je navedeno da je u Srebrenici u julu 1995. godine nestalo oko 8.000 Bošnjaka.
Dodik je još kazao da je Vlada RS nezadovoljna radom Instituta za nestale osobe BiH, koji, kako je naveo, nikada nije utvrdio centralni registar stradalih u Srebrenici iako je imao tu obavezu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: