Vulkanski pepeo kvari avione NATO

Nekoliko borbenih aviona NATO F-16 imalo je kvarove na motoru posle leta kroz oblak vulkanskog pepela koji je prekrio veći deo Evrope, saopšteno je u Briselu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.04.2010.

14:24

Default images

Neimenovani zapadni diplomata nije želeo da da detalje o vojnim letovima, samo je rekao da su unutar motora aviona pronađene čestice slične staklu. Dva finska borbena aviona F-18 prošle nedelje su oštećena posle leta kroz oblak vulkanske prašine. Oba aviona su bezbedno sletela, ali će biti neophodna velika i skupa popravka njihovih motora.

Vulkanski pepeo može da uđe u unutrašnje delove motora aviona, kao što su turbine i izazove smetnje zbog staklenih čestica. To izaziva smanjeni protok vazduha i zagrevanje motora, koji može da obustavi rad.

Vulkan Ejafjalajokul, koji se nalazi ispod glečera na jugu Islanda, oko 150 kilometara istočno od glavnog grada, Rejkjavika, aktivirao se krajem marta, a eksplozivna erupcija je počela u sredu, 14. aprila.

Poslednji put kada je taj vulkan proradio, 1822. godine, erupcija je trajala 18 meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: