Da li je sudstvo isto za sve

Ukoliko ste političar i još na vlasti, imate priliku da izbegnete pravdu, tvrde pojedini advokati.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.04.2010.

10:14

Default images

Naime, Dejanu Stojadinoviću, koji je početkom februara napao Velimira Ilića, presuđeno je svega dva meseca nakon napada, dok se istovremeno druga suđenja odlažu unedogled.

Jedno od njih je suđenje za napad na snimatelja B92 Boška Brankovića, koje se vuče već dve godine, a drugo suđenje upravo Velimiru Iliću i to za fizički napad na tadašnjeg novinara novosadske TV Apolo Vladimira Ješića iz 2003. Sva tri slučaja su zabeležile kamere.

Ni dve godine nakon što je Boško Branković napadnut na ulici dok je radio svoj posao, njegov napadač Milan Savatović nije osuđen.

Savatović je snimatelju B92 polomio nogu dok je snimao protestni miting desničara organizovan zbog hapšenja Radovana Karadžića.

Poslednji glavni pretres je održan 29. oktobra, a naredna dva koja su zakazana nisu održana, jer se veštak nije odazvao.

U međuvremenu, suđenje je vraćeno na početak zbog promene članova sudskog veća.

“Ne možemo da shvatimo da je skoro šest meseci prošlo od prošlog do sadašnjeg glavnog pretresa, naročito imajući u vidu da se pojedini medijski atraktivni postupci započinju i okončavaju u periodu od dva meseca”, rekao je pravni zastupnik Boška Brankovića Duško Miljuš.

U prvom osnovnom sudu nisu želeli da komentarišu činjenicu da ni posle dve godine od napada na Brankovića presuda nije doneta, kao ni poređenje sa suđenjem za napad na Velimira Ilića, koje je završeno u roku od dva meseca.

“Nije isto da li je jedan ili više okrivljenih, da li je predloženo saslušanje jednog, dva ili više svedoka, da li eventualno treba sprovesti veštačenje koje može biti, i često jeste, složeno i iziskuje određeni vremenski period, tako da dužina trajanja postupaka zavisi od mnogih faktora i u nekim situacijama sud ne može da utiče, kao što je slučaj kod kompleksnih veštačenja”, kaže portparolka Prvog osnovnog suda u Beogradu Ivana Ramić.

Ni slučaj Vladimira Ješića, koji je tužio Velimira Ilića, lidera Nove Srbije, zbog fizičkog napada na njega tokom intervjua 2003. godine, nije manje zanimljiv.

Iako je Iliću naloženo da plati skoro 9,5 miliona dinara na ime pretrpljenog straha, fizičkih i duševnih bolova nanetih zbog povrede časti i ugleda, Ješić taj novac nikada nije video.

Iako osuđen u skladu sa zakonom, Velimir Ilić je uspeo da, nakon svih zakonskih rokova, ukine izvršnu odluku o nadoknadi štete, kaže Ješićev advokat.

“Kada pogledamo, šta je poruka posle presude prvostepene gde se magistar Velimir Ilic pojavljuje kao oštećeni? Tu se presuda donosi u roku od 60 dana od samog događaja. Istovremeno, saznanje o tome da taj isti oštećeni niti je ikada gonjen, niti je posle sedam godina realizovana šteta koja je naneta oštećenom govori očigledno o jednom diskriminatornom ponašanju”, rekao je advokat Vladimira Ješića Vladimir Horovic.

Velimir Ilić kaže da ni njega ni njegovog advokata niko nije pozvao na bilo koje ročište s Ješićem, pa je zbog toga proces vraćen na početak.

On tvrdi da nije urgirao ni za ovo, ni za suđenje koje je protiv napadača na njega završeno za svega dva meseca, već samo zaštitu.

“Ješić je mene tužio i ja sam oslobođen krivične odgovornosti, on je tražio samo nadoknadu štete. Eto, nije tužio onako kako valja, naravno, ja sam se obratio ministarki pravde tražeći da se zaštitim i da proces bude regularan uz proces koji ću dobiti. Ne, nisam urgirao, ja sam samo tražio zaštitu jer nemoguće je da se održi proces i presudi, a da ja nisam nijednom dobio poziv”, kaže predsednik Nove Srbije Velimir Ilić.

Na istu nelogičnost u ažurnosti suda ukazuje i advokat Boška Brankovića.

On navodi da je novo suđenje zakazano tek za 31. maj i po njemu to jasno pokazuje da postoji različit tretman između postupaka, okrivljenih i oštećenih, u zavisnosti od toga da li se radi o političaru ili običnom građaninu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: