Skupština uštedela 260 miliona

U Skupštini tvrde da su prošle godine uštedeli više od 200 miliona dinara. Za poslaničke grupe sporni troškovi reprezentacije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.04.2010.

01:09

Default images

Skupština Srbije prošle godine nije potrošila sve što joj je budžetom bilo namenjeno. Prema finansijskom izveštaju za 2009. godinu, paralament je uštedeo više od 200 milona dinara. Pojedine poslaničke grupe navode da je izveštaj neprecizan naročito kada su u pitanju troškovi reprezentacije.

Koliko se trošilo u prethodnoj godini očigledno nije bila važna tema za sve poslanike, budući da Administravni odbor nije ima kvorum za rad.

Rasprava je ipak otvorena, a oni koji nisu bili tu propustili su da čuju da je Skupština ove godine uštedela oko 260 milona dinara.

Iako se radilo više, mere štednje dale su rezulate, kaže sekretar Skupštine Veljko Odalović.

“Bile su veće uštede nego što smo planirali, ali imamo i neke pozicije koje nažalost nismo mogli da potrošimo jer na poziciji narodnih poslanika bilo je planirani 703 miliona, utrošen je 631 milion 366 hiljada”, objašnjava Odalović.

Na poslanike je potrošeno 600 milona, polovina sume su plate, a još 137 milona na poslanički dodatak.

Na putovanja u zemlji, u šta ulazi i dolazak poslanika na sednicu, otišlo je još 114 milona, a na putovanja u inostranstvo 22.

Ipak, najveće uznemirenje među poslaničkim grupama izazvali su troškovi reprezentacije. Prema Skupštinskim podacima, najviše je potrošio SPS - 336 hiljada, a slede ga G17 Plus i DS.

Đorđe Milićević iz SPS-a ima objašnjenje zašto upravo njegov poslanički klub ima najveće troškove reprezentacije.

“Moram reći da se tokom dana narodnim poslanicima, bar kada je reč o poslaničkom klubu SPS-JS, obrati mnogo građana sa raznoraznim molbama, sa raznoraznim pitanjima, sugestijama na određene zakonske predloge… Dakle, nije reč o reprezentaciji koju su potrošili poslanici SPS-a i JS”, kaže on.

Podatak da su potrošili više od 300 000 dinara za reprezentaciju iznenadio je poslanački klub demokrata, koji, kako kažu, sve plaćaju iz svog džepa.

Sam predsednik Administravnog odbora i poslanik DS-a Nenad Konstatiović priznaje da je izveštaj koji se našao pred poslanicima neprezicizan.

“Pogrešan podatak da je potrošeno 300 hiljada dinara na reprezentaciju poslaničke grupe DS-a iz prostog razloga što je polovina tog iznosa ustvari preneta iz 2008. godine i to su troškovi koji su bili u 2008. godini”, tvrdi Konstatinović.

“Poslanička grupa DS-a od 1. aprila ni jedan dinar nije potrošila na reprezentaciju”, navodi on.

Šef poslanika DSS-a Miloš Aligrudić kaže da poslanici te stranke sebi reprenzentaciju ukinuli još u ferbruaru i da imaju kasicu u koju ubaci ko koliko može i tako plaćaju kafu i sokove.

On veruje da je suma 119 hiljada preneta iz 2008.

“Iznos o kome Vi govorite i koji se navodi, a koji je potrošen u roku od mesec i po dana, to jest januar i deo februara 2009. godine, to bi bili takvi enormni troškovi da bi ispalo da smo neporučivali kafu i sokove, nego razna pečenja i ostale stvari. Što nije tačno”, kaže Aligrudić.

Problem reprezentacije uskoro će biti rešeni jer je Administrativni odbor pripremio odluku da se za sve poslaničke klubove ukine reprezentacija. Administravni odbor tražio je da se sastavi i poseban izveštaja o troškovima putovanja u inostranstovo.

O korišćenju službenih automobila

Skupština Srbije je u 2009. godini potrošila 88,5 miliona dinara za naknadu poslanicima za korišćenje sopstvenog prevoza, navodi se u izveštaju o rashodima parlamenta.

Najveća nakanada za korišćenje sopstvenog prevoza iznosila je 1,2 miliona dinara, za poslanika Bajrama Omeragića iz Novog Pazara.

Za poslanike Demokratske stranke ta naknada u 2009. godini iznosila je 24,2 miliona dinara, a najviše je potrošio poslanik Goran Stefanović iz Vranja - 982.521 dinar.

Srpska radikalna stranka utrošila je 18,9 miliona dinara, od čega najviše, 941.430 dinara, poslanik te stranke iz Kosovske Mitrovice Ljubomir Kragović.

Poslanici G17 plus za tu naknadu utrošili su 9,5 miliona, a najviše je utrošeno na poslanicu te stranke Snežanu Stojanović Plavšić iz Leskovca i to 885.710 dinara.

Poslanički klub Napred Srbijo za tu namenu utrošio je oko 8,9 miliona, među njima najviše Mićo Rogović iz Nove Varoši i to 823.245 dinara.
Nakanada za korišćenje sopstvenog prevoza koštala je za poslanike Demokratske stanke Srbije 6,9 miliona, a najviše za Vladimira Miletijević iz Zubinog potoka i to 907.714 dinara.

Socijalistička partija Srbije utrošila je za tu nakandu oko 3,6 miliona, a među poslanicima te stranke najveća nakanada u iznosu od 634.785 bila je za Milan Nikolića iz Vranja.

Nova Srbija potrošila je za tu naknadu 3,9 miliona, među poslanicima te stranke najviše je utrošio Milutin Jeličić iz Brusa i to 785.000 dinara.

Savez vojvođanskih Mađara je za tu namenu utrošio oko 2,3 miliona, Sandžačka demokratska partija oko 1,9 miliona, Srpski pokret obnove oko 1,7 miliona, a Liga socijaldemokrata Vojvodine 1,6 miliona.

Jednistvena Srbija utrošila je na ime te naknade 854.102 dinara, Liberalno demokratska partija 547.132 dinara, a Partija ujedinjenih penzionera Srbije 47.343 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: