"Odnosi SRB i BiH u fazi zastoja"

Ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj je izjavio da su konkretni pomaci na unapređenju odnosa BiH i Srbije redovno uslovljeni političkim prilikama.

Izvor: Beta, Blic

Ponedeljak, 19.04.2010.

00:45

Default images

"Smatramo da je zainteresovanost Srbije za dobrobit Srba koji žive u BiH legitimna, međutim, ono što zabrinjava su način i metode kojima Srbija nastoji uticati na pitanja koja su izvorno i isključivo unutrašnjopolitička pitanja BiH", kaže u intervjuu za "Blic" Sven Alkalaj.

"Javni istupi određenih srbijanskih zvaničnika koji pokušavaju osporiti međunarodno-pravni legitimitet i suverenitet BiH nikako ne doprinose daljoj normalizaciji i razvijanju dobrosusedskih odnosa dve zemlje", smatra Alkalaj.

On ocenjuje da su bilateralni odnosi Srbije i BiH "ponovo u fazi zastoja" i da ih karakterišu znatne oscilacije.

"Institucionalna saradnja nadležnih tela BiH i Srbije je na zadovoljavajućem nivou, međutim operacionalizacija te saradnje i konkretni pomaci na unapređenju odnosa redovno su uslovljeni političkim prilikama", kazao je on.

On je kao primer toga naveo nedavno hapšenje bivšeg člana ratnog štaba BiH Ejupa Ganića u Velikoj Britaniji po zahtevu Srbije čime su, kako je istakao, otvoreni novi problemi koji opterećuju odnose između dve države.

Alkalaj je naveo da BiH prilikom svakog susreta zvaničnika uvek postavlja pitanje postupka koji je u Srbiji vođen protiv Ilije Jurišića u slučaju Tuzlanska kolona i presude Okružnog suda u Beogradu kojom je Jurišić osuđen na 12 godina zatvora.

On je ukazao i da godinama stoje nerešena i otvorena pitanja granica, saradnja sa Tribunalom u Hagu, pitanje sukcesije odnosno imovine firmi BiH na teritoriji Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: