EU: Obnavljanje 50 odsto letova

Evropska unija je saopštila da bi od ponedeljka mogla da se uspostavi polovina avio-saobraćaja u Evropi.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 18.04.2010.

22:19

Default images

Ako vremenska prognoza potvrdi da na nebu nad polovinom Evrope nema vulkanskog praha koji je omeo letove, od ponedeljka bi mogla da se uspostavi polovina redovnog avionskog saobraćaja u Uniji, saopštilo je špansko predsedništvo EU. Ovakvoj odluci su prethodili brojni probni letovi avio-kompanija i otvaranje aerodroma.

"Prognoze su da će verovatno polovina letova u ponedeljak funkcionisati. To će biti teško, zato nam je neophodna koordinacija", izjavio je španski državni sekretar za poslove EU Diego Lopes Garido, posle sastanka u Evropskoj agenciji za kontrolu avio-saobraćaja - Evrokontrol.

Komesar EU za saobraćaj Sim Kalas rekao je da se nada da će 50 odsto evropskog vazdušnog prostora biti bezbedno za saobraćaj od ponedeljka. Kalas je rekao da sadašnja situacija "nije održiva" i evropski zvaničnici rade da bi pronašli rešenje koje ne ugrožava bezbednost.

"Ne možemo da čekamo da talasi pepela jednostavno nestanu", rekao je Kalas.

On je za ponedeljak posle podne najavio tehnički sastanak ministara za saobraćaj EU na kome će biti procenjene informacije sa probnih letova koji su tokom vikenda obavljeni iznad evropskog vazdušnog prostora, preneo je Rojters.

Udruženje evropskih aerodroma i avio-prevoznika (ACI Evropa) je pozvalo ranije na preispitivanje restrikcija koje su uticale na zatvaranje velikog dela evropskog vazdušnog prostora zbog oblaka pepela iz vulkana na Islandu.

Pojedine avio-kompanije sprovele su, bez obzira na upozorenja da to nije bezbedno, brojne probne letove bez putnika.

Holandska avio-kompanija KLM je prva saopštila da su prvi probni letovi ka Nemačkoj pokazali da vulkanski pepeo sa Islanda nije prouzrokovao štetu, niti probleme. Probne letove imali su i "Er Frans", "Austrian Erlajns" i "Lufthaza" čiji portparol Klaus Valter smatra da je vreme za obnavljanje letova.

"Naši probni letovi, kao i letovi drugih avio-kompanija bili su uspešni. Nije bilo prašine u motorima, nije bilo oštećenja na avionu. Ove informacije bi političari trebalo da uzmu u obzir", rekao je Klaus.

Mogućnost da se koncentracija vulkanske prašine u vazduhu smanjila povećala je pritisak avio-kompanija da se ublaže ograničenja letenja, pa je šest aerodroma otvoreno u Nemačkoj , kao i pojedini aerodromi u Francuskoj i Španiji.

Ovakve odluke avio-kompanija obradovale su putnike, međutim i dalje je na hiljade ljudi zarobljeno na aerodromima:

"Trudimo se da dođemo u Norvešku. Ne znam kako ćemo to učiniti. Pokušali smo da organizujemo ljude koji takođe putuju u Norvešku, ali ne terminalu ne postoji informacija koja bi nam u tome pomogla“.

"KLM nam nije dao ni hranu ni vodu od petka. Rijaner, niskobudžetna avio-kompanija je svojim putnicima omogućila hotelski smeštaj i hranu. Ja više nikada neću leteti KLM-om".

Meteorolozi, međutim, upozoravaju da je situacija nad Evropom i dalje nestabilna i da se menja s promenjivim vetrovima, kao i da treba uzeti u obzir nepredvidivost erupcija vulkana na Islandu.

Avio-saobraćaj u većem delu Evrope je u blokadi već četvrti dan i većina zemalja je zatvorila vazdušni prostor do ponedeljka zbog ogromnog oblaka pepela, uzrokovanog erupcijom islandskog vulkana ispod glečera Ejafjalajokul.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: