Higijena ruku presudna za zdravlje

Završena tronedeljna kampanja za pravilno pranje ruku među decom različitog uzrasta, mališani sa ispravnim higijenskim navikama mogu postati i uzor odraslima.

Izvor: B92

Nedelja, 18.04.2010.

14:14

Default images

Epidemiolog u Gradskom zavodu za javno zdravlje Predrag Kon je na predstavljanju rezultata tronedeljne kampanje za pravilno pranje ruku rekao da je veoma bitno da se akcija sprovodila u komunikaciji sa decom u školama, obdaništima, igraonicama i dečjim pozorištima.

"Deca usvajaju navike veoma brzo, što je nekada najbolji način da budu uzor i roditeljima. Pravilno pranje ruku sa sapunom je i dalje najbolja moguća prevencija za veliki broj zaraznih bolesti", rekao je Kon.

Dušica Matović, dermatolog sa Vojnomedicinske akademije, je rekla da su ovakve akcije veoma bitne i zbog razbijanja određenih predrasuda.

"Jedna od njih su tekstovi da često pranje ruku izaziva stanjivanje kože. Edukacijom kroz medije treba demantovati takve besmislice, jer ugrožavaju zdravlje nacije", rekla je Matovićeva.

Kampanja je realizovana u saradnji zavoda za javno zdravlje u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, Građanske inicijative Majka Hrabrost i kompanije Unilever, koja je donirala veliki broj sapuna.

Danas je organizovana je i izložba dečjih radova na temu čistih ruku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: