Mugabe:Kontrola crnačkoj populaciji

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe obećao da će sprovesti plan da se 51 odsto kontrole nad preduzećima u zemlji preda u ruke crnačkog stanovništva.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 18.04.2010.

16:41

Default images

Na ceremoniji kojom je obeležena 30. godišnjica nezavisnosti zemlje, Mugabe je rekao da je predloženo preuzimanje kompanija konkretan primer politike, vođene u protekle tri decenije, čiji je cilj omogućavanje lokalnom stanovništvu da ima vlast nad resursima zemlje.

Takozvani zakon o vraćanju vlasti domorodačkom stanovništvu usvojen je 2008. godine, u vreme kada su u parlamentu većinu još uvek imali poslanici Mugabeove partije ZANU-PF. Zakon je stupio na snagu u martu i sve firme su imale rok do do 15. aprila da podnesu predloge o tome kako će predati 51 odsto vlasništva crncima. Zakon se odnosio i na strane, ali i na domaće firme u vlasništvu belaca.

Pokret za demokratske promene premijera Morgana Cvangiraja, nekada opozicionog lidera, koji je takođe prisustvovao današnjoj proslavi, protivi se programu i u sredu je saopštio da je zakon "stavljen u fijoku" kako ne bi ometao toliko potrebna strana ulaganja u oslabljenu zimbabveansku ekonomiju.

Cvangirajeva partija je u sredu saopštila da je zakon suspendovan na sastanku koalicionog kabineta, kojem je predsedavao Mugabe.

Savior Kasukvere, ministar iz Mugabeove partije, zadužen za sprovođenje zakona, izjavio je, međutim, da će akt biti spoveden i da je sprovođenje samo odloženo da bi se o njemu još raspravljalo.

Mugabe je danas rekao da će koaliciona vlada nastaviti sa programom nacionalne obnove, uprkos protivljenju Zapada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: