Postepeno otvaranje aerodroma

Aerodromi u mnogim evropskim zemljama počeli su posle podne da se postepeno otvaraju, pošto su nekoliko dana bili zatvoreni zbog erupcije vulkana na Islandu.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 18.04.2010.

10:31

Default images

Nekoliko aerodroma na jugu Francuske ponovo su otvorena danas popodne. I Aerodromi na severu i istoku Španije, koji su svi bili zatvoreni danas, takođe su popodne otvoreni.

Nemačka agencija za vazduhoplovnu bezbednost DFS je dozvolila da se danas odmah otvori za saobraćaj šest nemačkih aerodroma, najmanje do večeras, rekao je porptarol te agencije.

Aerodromi Berlin-Tege, Berlin Šnefeld, Hamburg, Hanover, Erfurt i Lajpcig biće otvoreni na nekoliko sati. Prethodno je agencija bila najavila da će ceo vazdušni prostor u Nemačkoj biti zatvoren do 18.00 časova.

Norveška je danas otvorla deo svog vazdušnog prostora na jugu zemlje do Bergena i mogla bi tokom večeri da otvori ceo južni deo zemlje, uključujući Oslo, saopštile su norveške vlasti.

Ranije tokom dana Norveška je otvorila svoj vazdušni prostor na severu zemlje između Kristiansunda i Finmarka. Norveška je kao prva zemlja u Evropi, zbog erupcije vulkana na Islandu, počela da zatvara svoj vazdušni prostor u sredu uveče.

Austrija je najavila da će ponovo otvoriti svoj vazdušni prostor sutra od 16.00 časova, pod određenim uslovima. Svi letovi u Austriji prekinuti su u petak uveče.

Austrijska vazduhoplovna agencija Austro Kontrol saopštila je da će večeras proceniti meteorološke uslove i rezultate probnih letova dve austrijske aviokompanije, "Austrian Airlines" i "Niki", i na osnovu toga definitivno odobriti letove. Ona je upozorila da bi povoljna situacija mogla da se promeni sutra prepodne. Međutim aerodromi u Austriji već se pripremaju za obnavljanje aviosaobraćaja.

U Francuskoj su otvoreni aerodromi u Bordou, na jugozapadu, Nici, i Marseju na jugu najkraće do ponedeljka po podne. Takođe su otvoreni aerodromi u Tuluzi, Monpeljeu, Pou, Tarbu, Bijaricu i Perpinjanu.

Većina drugih francuskih aerodroma, uključujući i aerodrome u Parizu, zatvoreni su do ponedeljka ujutro.

Francuska aviokompanija "Er Frans" saopštila je da će obaviti sedam dužih letova iz Tuluza i Poa ako to dozvole meteorološke okolnosti za Njujork, Dakar, Hongkong, Sao Paulo i Dubaj. Putnici će iz Pariza biti prevezeni autobusima.

Vulkan se "lagano smiruje"

Vulkanolozi na Islandu s oprezom govore da se aktivnost vulkana na glečeru Ejafjalajokul lagano smiruje.

Ipak, kažu da su eksplozivne erupcije, kakva je sadašnja, neuobičajene za Island, gde sve obično ostaje na mirnom izlivanju lave.

Erupcija nije stala, nego bi mogla da potraje narednih dana i sedmica, pa čak i više meseci.

”Vulkani mogu vrlo lako da se smire, bez ikakvog upozorenja. Sve se može završiti za nekoliko dana. Na žalost, moguće je da sve nastavi u narednim sedmicama, a cela erupcija se može smirivati mesecima. Eksplozije koje smo videli ne govore da se erupcija bliži kraju”, izjavila je ekspert za vulkane, Sju Laflin .

Eksplozivnost je verovatno posledica činjenice da magma ističe kroz debeo glečerski led, naglo se hladi i rasprskavaj u čestice mikroskopske veličine. Brzi visinski vetar taj prah odnosi do Evrope, na prosečnoj visini od preko 9 hiljada metara.

Kroz istoriju je potvrđeno da Ejafjalajokul prethodi pojačanoj aktivnosti većeg vulkana Katla, smeštenog istočno, takođe ispod glečera.

Naučnici nerado komentarišu moguću lančanu reakciju, jer Katla ne pokazuje znake aktivnosti.

Meteorolozi ne predviđaju smirivanje vetra, što će vazduhoplovstvu u Evropi zadati dodatne glavobolje.

U Nemačkoj, gde je jedan najprometnijih aerodroma na Starom kontinentu, zavladao je haos. Frankfurtska vazdušna luka je zatvorena, ali je zato reka putnika krenula na železničke stanice.

Ima i primera da putnici koji to sebi mogu da priušte koriste sve vidove prevoza. Poznati glumac Džon Kliz je od Norveške do Belgije putovao taksijem.

"Način na koji ste me pratili i pronašli je, pre svega, neuviđavan i nepristojan. Sada bih zamolio da me ostavite”, rekao je Kliz novinarima.
Cena takve vožnje je preko 3.000 funti.

Ukoliko se blokada vazdušnog saobraćaja nastavi, cena koju bi platile aviokompanije mogla bi da dostigne desetine milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: