Akcija čišćenja Savskog jezera

Više desetina ronilaca iz klubova iz cele Srbije i ronioci MUP-a i VS počeli su akciju čišćenja Savskog jezera u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije.

Izvor: Beta

Subota, 17.04.2010.

20:00

Default images

Čišćenje jezera sprovodi se treću godinu za redom, a ove godine je podržao i šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer koji je obukao gnjuračko odelo i pridružio se roniocima u čišćenju Savskog jezera.

"Očuvanje čistoće vode nije tema o kojoj treba da se priča samo na velikim konferencijama, o tome ne treba da pričaju samo političari i stručnjaci. Ja danas nisam došao ovde ako ambasador EU, nego kao običan građanin koji želi da se voda kao resurs, bez koga na zemlji nema života, sačuva za generacije koje dolaze posle nas", rekao je Dežer na srpskom jeziku.

Dodao je da građani malim gestovima mogu mnogo da učine da vode ostanu čiste.

"Možemo da pokupimo kese i kartone posle piknika na plaži. Možemo da ne bacamo flaše u vodu", istakao je Dežer.

Ronioci će danas uraditi ne baš lak posao. Bilo bi dobro da se angažujemo i sami doprinesemo čistoći obala i jezera.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac istakao je da je osnovna ideja akcije podizanje svesti društva o potrebi zaštite životne sredine, a posebno reka i priobalja i da se javnosti skrene pažnja na loše navike nepropisnohg odlaganja smeća.

"Nadam se da ćemo ove godine izvaditi manje smeća nego prethodnih godina, što bi značilo da smo podigli svest građana na veći nivo", rekao je Divac.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić rekao je da svako može da pruži doprinos da životna sredina bude čistija.

"Sa nama je i prijatelj Dežer, koji dolazi iz inostranstva. On je čovek koji, dakle, ništa nema sa našom prljavštinom, ali je tu da pomogne da se ona očisti i mislim da je to dobar primer. Ako stranci dolaze da čiste našu zemlju, hajde da ne dopustimo da i mi ne budemo ti koji ćemo da radimo na čišćenju naše zemlje", istakao je Dulić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: