"Kosorova neka pokrene proceduru"

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović poručio je premijerki Jadranki Kosor da može pokrenuti proceduru preispitivanja odgovornosti predsednika.

Izvor: Beta

Subota, 17.04.2010.

18:58

Default images

"Ako premijerka smatra da sam ovim potezom prekršio Ustav, onda neka u skladu s propisima provede proceduru preispitivanja odgovornosti predsednika Republike, ali ako se pokaže da nisam prekšio Ustav, onda tražim da premijerka podnese ostavku", kaže Josipović.

Premijerka Kosor izjavila je da nikad nije pomenula mogućnost opoziva predsednika i da "ne zna odakle mu ta ideja". Predložila mu je da "prestane da šalje poruke preko medija i da sednu za sto".

"Ne pada mi na pamet da podnem ostavku, niti predsednik države na to može da me pozove jer nema te ustavne mogućnosti", izjavila je Kosor, a prenose hrvatski mediji.

Zbog govora u parlamentu BiH u kome je izrazio žaljenje zbog pokušaja hrvatske politike 1990-ih godina da podeli BiH, Josipovića je oštro krtikovala vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) na čelu s premijerkom i predsednicom te stranke Jadrankom Kosor.

Optužili su ga da da njegov istup nije u skladu s Deklaracijom o domovinskom ratu.

Josipović je rekao da bi bilo mudro da je Vlada bila ta koja je inicirala pomirenje, navodeći da je na mesto stradanja Bošnjaka i Hrvata u Ahmićima, odnosno Križančevom selu mogla da ode i premijerka ili neki od bivših premijera.

"Nisu za to imali hrabrosti i snage, pa zato izmišljaju da kršim Ustav, da ne osuđujem Miloševića, izjednačavam krivicu, a stvar je beskrajno jednostavna. Treba samo malo iskrenosti i dobre volje, prepoznati da greške, pa i zlo, nisu samo kod drugih, a to ne znači izjednačavanje krivice ili umanjivanje značaja Domovinskog rata", naglasio je hrvatski predsednik.

Inače, za pokretanje opoziva predsednika treba dve trećine poslanika u Saboru, što znači da bi za to trebalo da se izjasne i neki poslanici Socijaldemokratske partije iz koje dolazi predsednik države. O odgovornosti predsednika odlučuje Ustavni sud
dvotrećinskom većinom svih sudija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: