Ispirač zlata sa reka

Homoljske planine kriju mnoge mitove i legende, a one najpoznatije vezane su za zlato koje su na tim prostorima tražili još i stari Rimljani.

Izvor: B92

Subota, 17.04.2010.

10:36

Default images

Zlato u ovim predelima teče čak i rekama, ali danas tek poneki avanturista krene u potragu za njim. Poslednji ispirač zlata na Peku, Stojan Velić nema naslednika koji bi sačuvao ovaj drevni zanat. Osamdesetpetogodišnji stojan Velić iz Kučeva jedini je preostali ispirač zlata na reci Pek. Godine ga sustižu pa sve teže silazi do reke u potrazi za zlatnim peskom.

Naslednika nema jer je za ovaj zanat potrebno mnogo strpljenja, ali i upornost.

Svoje umeće pokaže nekom avanturisti kojeg put nanese u Homoljske planine ili đacima na ekskurzijama.

Rudna bogatstva ovog kraja eksploatisana su još od doba Rimljana. Masovno ispiranje zlata iz Peka počelo je 1903. godine, kada je kod sela Neresnica dovožen prvi bager.

Do kraja Drugog svetskog rata iz Peka je izvađeno više od pet tona ovog plemenitog metala.

Država danas nema interesa da vadi zlato iz Peka, ali još ima onih kojima se posreći.

Narodna banka Srbije više ne otkupljuje takozvano samorodno zlato pa se zanat ne isplati, kaže poslednji ispirač zlata na Peku.

Ipak on će i dalje prebirati po zrnima peska isščekujući da među njima zasija i zlato koje će oduševiti turiste, a njega podsetiti da je ovo nekada bio homoljski Eldorado.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: