Obama dolazi na sahranu Kačinjskog

Uprkos oblaku vulkanskog pepela, američki predsednik Barak Obama ne odustaje od dolaska u nedelju u Krakov na sahranu poljskog predsednika Leha Kačinjskog.

Izvor: B92

Petak, 16.04.2010.

19:51

Default images

"U stalnom smo kontaktu sa američkim vazduhoplovstvom i odluka u ovom trenutku glasi - letimo", potvrđeno je popodne poljskom radiju u pres službi Bele kuće. Prva dama SAD, Mišel Obama, međutim, odustala je od puta u Poljsku.

Erupcija vulkana na Islandu i oblak sitnih čestica prašine koju je digao u nebo nad Evropom komplikuje poslednji oproštaj Poljaka od predsednika, prve dame i još 94 žrtve udesa predsedničkog aviona prošle subote, kraj ruskog grada Smolenska.

Budući da je vulkanska prašina prizemljila avione u polovini Evrope, a u Poljskoj radi samo aerodrom u Žešovu na jugo-istoku zemlje, neki predsednici susednih zemlja, kao Češke Vaclav Klaus i Slovačke iz koje dolaze sva trojica najviših zvaničnika, predsednik, premijer i predsednik parlamenta, krenuće u Krakov vozom ili automobilom.

Vozom i automobilom uputili su se u Poljsku i predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek i poljski evroposlanici.

Za sada još nijedna delegacija nije otkazala dolazak na sahranu.

Poljska vlada razradila je rezervne trase na železničkim prugama i drumovima, ukoliko u Krakov ne budu mogli da se prebace do nedelje ujutru posmrtni ostaci predsedničkog para i zvaničnici koji će svi biti prvo na poslednjem oproštaju na Trgu Pilsudskog u Varšavi, gde se očekuje čak milion Poljaka.

Vlasti su apelovale i na Poljake da za put u Varšavu i Krakov iskoriste voz, a poljske železnice uvele su više od 50 vanrednih besplatnih vozova za sve koji žele da odaju poslednju poštu žrtvama nesreće u kojoj je Poljska pored predsednika izgubila deo svoje državne i vojne elite.

Zbog vulkanske prašine obustavljeno je danas iz Moskve prebacivanje tela preostalih žrtava, između ostalih i načelnika Generalštaba poljske armije generala Franćišeka Gongora.

Do sada su u Moskvi identifikovana tela 76 od ukupno 96 žrtava te tragicne avionske nesreće kraj Smolenska, a još više od 20 čeka na transport u domovinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: