Mrkonjić: Ne kasni se sa izgradnjom

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić je izjavio da se ne kasni sa izgradnjom Koridora 10 i da će taj putni pravac biti završen do maja 2012.

Izvor: B92

Petak, 16.04.2010.

14:17

Default images

"Tenderska komisija za izgradnju severnog kraka u dužini od 110 kilometara završava rad i sa izvođačima će biti potpisan ugovor najverovatnije u toku naredne nedelje, nakon čega će početi posao", rekao je Mrkonjić.

Ministar je istakao da su "još uvek u rokovima i da je bespotrebna nervoza u vezi sa radom tenderske komisije, jer je sve bilo u skladu sa zakonom". On je podsetio da izvođači imaju rok od 270 dana za završetak tog dela Koridora 10.

Mrkonjić je kazao da će ove godine biti završen severni krak i da će biti započeta izgradnja još 100 kilometara autoputa na Koridoru 10.

"Što se mene tiče, ja sam zadovoljan" rekao je on dodajući da će na infrastrukturnim radovima, poput Koridora 10, važiti isti uslovi za domaće i strane izvođače.

Ministarstvo za infrastrukturu je u ponedeljak saopštilo da će levu trasu autoputa od Horgoša do Novog Sada graditi srpska preduzeća okupljena u konzorcijumu oko Preduzeća za puteve (PZP) Beograd.

Konzorcijum srpskih preduzeća, u kojem se nalaze i Putevi Užice, Planum i Borovica, dao je najpovoljniju ponudu u nastavljenoj proceduri tendera za radove na levoj trasi autoputa Koridora 10.

Njihova ponuda je iznosila oko 10 milijardi dinara, sa rokom izgradnje od 270 dana i rokom plaćanja od 30 meseci.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će generalni direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak biti smenjen, Mrkonjić je rekao da je "i do sada bilo kadrovskih promena i da su odlazili funkcioneri koji nisu mogli da prate tempo rada, ali da tada niko nije postavljao to pitanje".

Ministar je istakao da "svi oni koji ne mogu da prate tempo treba da odu sami".

"Nema potrebe da se sada stvara tolika panika oko toga, bitno je da smo stvorili uslove da možemo da radimo. Obezbedili smo odgovarajuću dokumentaciju i sredstva od međunaronih banaka u iznosu od 1,1 milijardi evra, izvršili potrebne eksproprijacije na deonicama koje se rade u ovoj i koje su planirane za sledeću godinu, i isplatili dugove naših preduzeća", rekao je Mrkonjić.

Izgradnja 110 kilometara poluautoputa na Koridoru 10 obuhvata deonicu od Horgoša do 28. kilometra od granice, zatim deonicu od 38. do 98. kilometra puta Horgoš-Novi Sad i deonicu između Kelebije i Subotice.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić je izjavio da će dovršetak izgradnje autoputa od Horgoša do Novog Sada znatno pokrenuti građevinsku industriju Srbije i obezbediti više posla domaćim preduzećima.

"Iduće sedmice biće potpisan ugovor o izgradnji tog dela autoputa na Koridoru 10 i obilaznice na kraku Subotica - Kelebija, projekta vrednog 100 miliona evra, koji će imati veliki značaj za mnoge domaće građevinske firme“, rekao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: