Ruski orden Nenadu Popoviću

Ruski ambasador Aleksandar Konuzin je uručio potpredsedniku DSS-a, Nenadu Popoviću visoko rusko državno priznanje - Orden prijateljstva.

Izvor: B92

Petak, 16.04.2010.

14:46

Default images

On je rekao da se Popoviću to priznanje dodeljuje za zasluge u jačanju srpsko-ruskih odnosa u oblasti ekonomije i kulture. Novinare je iznenadio i spisak gostiju Nenada Popovića jer su se na prijemu, na nekoliko desetina kvadratnih metara našli bivši prijatelji a sadašnji ljuti neprijatelji, opozicija i pozicija.

“Dragi Nenade, veoma sam ponosan sto mogu licno da ti urucim orden prijateljstva Ruske federacije”, rekao je Konuzin, uručujući orden potpredsedniku DSS-a.

Tako rever odela Nenada Popovića od danas, ukazom predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva, krasi ruski orden.

Ruski zvaničnici su na dodeli rekli da je sudbina potpredsednika DSS-a "tesno povezana sa sudbinom dveju zemalja" i da je on aktivno učestovao u odbrani nacionalnih interesa i suverentiteta svoje otadžbine.

Za Nenada Popovića je, kako kaže, orden velika čast i priznanje.

“Srbe i Ruse ništa ne treba da razdvaja i razjedinjuje, naše bratstvo i prijateljstvo nisu zasnovani na izjavama političara, na trenutnom interesu ili nečijoj odluci, naš odnos je stvaran vekovima, potvrđen kroz istoriju i zapečaćen zauvek”, ocenio je on.

Na dodeli priznanja u ruskoj ambasadi, Nenad Popović spojio je nespojivo. Pored roditelja koji su podržali uspeh svog sina, gusto zbijeni u prvom redu zajedno su sedeli predstavnici opozicije i pozicije, nekadašnje kolege iz vlasti, a sada politički protivnici ali i prijatelji za ugodno ćaskanje.

Najveselija je bila grupa u desnom ćošku koju je zabavljao lider naprednjaka Tomislav Nikolić.

“Pa, recimo Vuku (Draškoviću) sam rekao da bi on voleo da je ovo dobio, pa makar zakačio i na golo telo. I tako, bilo je priče”, navodi Nikolić.

Predsednik SPO Vuk Drašković nije želeo da komentariše društvo u kojem je sedeo, već je samo rekao da mu je “veoma drago što je Nenad Popović dobio visoko odlikovanje”.

Prijem je bio i retka prilika da se novinari sretnu sa predstavnicima bivše vlasti koji se u javnosti retko pojavljuju i postave im po koje pitanje.

Bivši šef BIA Rade Bulatović bio je raspoložen da komentariše pohvale američke DEA na račun naše tajne službe.

“Pa, to je veliki uspeh BIA i veliko priznanje”, ocenio je Bulatović. Na konstataciju da se to nije dešavalo u vreme dok je on vodio Agenciju, Bulatović je rekao da su se dešavale neke druge stvari, ali da one “nisu za televiziju”.

S druge strane, lider DSS-a Vojislav Koštunica, koji je stajao sa Velimirom Ilićem i Tomislavom Nikolićem, tradicionalno ne odstupa od teme događaja kojem prisustvuje.

“Govorio sam o odlikovanju koje je dobio gospodin Nenad Popović i ništa više”, kazao je Koštunica, a na pitanje kako to da ga javnost dugo nije videla u društvu Velimira Ilića, lider DSS-a je odgovorio: “Pa, ne pratite nas stalno. Bilo je prilika, ali vi niste bili tu.”

U Ruskoj ambasadi bilo je i onih koji nisu bili raspoloženi za pitanja B92, među kojima i Milorad Vučelić, Manojlo Vukotić i Aleksandar Nikitović.

Inače, Popović je prvi Srbin koji je odlikovan ovim ordenom. Tako se svrstao u društvo sa patrijarhom moskovskim i cele Rusije Aleksejem drugim, Huan Antonio Samaranom i princom Majklom od Kenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: