Avganistan: Ubijeni nemački vojnici

Na severu Avganistana danas su ubijena četvorica nemačkih vojnika, saopštilo je nemačko Ministarstvo odbrane.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.04.2010.

16:14

Default images

Mediji javljaju da je više vojnika ranjeno u teškom napadu na patrolu, koju su činili nemački, belgijski i avganistanski vojnici, i da se napad dogodio u oblasti mesta Baghlan, koje "važi za tvrđavu talibana". Napad se dogodio petnaest dana posle sukoba na Veliki petak u kojima su ubijena trojica nemačkih vojnika.

Nemački ministar odbrane Karl Teodor cu Gutenberg, koji se nalazi u poseti Avganistanu, kako javljaju mediji, obavešten je o današnjoj pogibiji vojnika Bundesvera, koji u toj centralno-azijskoj zemlji ima svoju najveću vojnu misiju.

Pripadnici misije u Avganistanu su često napadani, a ovih dana je šef opozicione Socijaldemorkatske partije (SPD) Zigmar Gabrijel zatražio od kancelara Angele Merkel jasan stav da li je ili nije reč o ratnoj misiji.

On je rekao da bi, ukoliko vlada smatra da je reč o ratnoj misiji, Merkelova trebalo da zatraži novi mandat Bundestaga, što je kancelarka, sudeći prema izjavama iz vlade, odbila.

''Pravne osnove misije i mandat Bundestaga nisu se promenili'', prenose mediji izjavu njene portparolke, navodeći da je i cu Gutenberg odbacio zahtev Gabrijela o novom mandatu.

Avganistan i opasna misija nemačkih vojnika u toj zemljli, odakle se oni kao ni iz jedne druge misije vraćaju istraumatizovani, jedna je od gorućih unutrašnjopolitičkih tema Nemačke.

Misija u Avganistanu je najveći inostrani vojni angažman Nemačke, za koji vlada, sudeći prema anketama, nema podršku većine Nemaca.

Rezultati najnovije ankete Instituta za istraživanje javnog mnjenja Forsa, pokazuju da se 62 odsto Nemaca izjasnilo za povlačenje nemackcih vojnika iz Avganistana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: