Reciklažom do uštede energije

Gotovo 60 odsto otpada koji završi u kantama za smeće može da bude reciklirano. NVO iz Valjeva bavi se prikupljanjem otpada koji može da se reciklira.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.04.2010.

15:58

Default images

Količina energije koja može da se dobije iz godišnjeg sadržaja jedne kante može da omogući da televizor radi 5 000 sati.Jedna reciklirana plastična flaša uštedi toliko energije koliko je potrebno sijalici od 60 vati da sija 3 sata.

Nevladina organizacija "Green Bike" iz Valjeva, već nekoliko godina bavi se upravo prikupljanjem otpada koji može da se reciklira i tako svakodnevno čisti gradske ulice, a od prodate ambalaže finansira ekološke projekte.

Organizacija "Green Bike“ iz Valjeva u poslednje dve godine radi na projektu "Moj grad čist grad", koji podrazumeva aktivnosti prikupljanja, selektiranja i reciklaže plastičnih flaša i drugog otpada. Kažu da, koliko god oni čistili, grad se iznova prlja, tako da posla ima na pretek.

"Ova naša inicijativa pretvorila se bukvalno da radimo paralelno sa komunalnim preduzećima i da smo krenuli malo po malo da pravimo ugovore sa firmama. Planiramo da pokrijemo celo Valjevo, bukvalno svi građani da se uključe u ove aktivnosti“, kaže Zoran Mijatović, organizacija "Green bike“.

Ova organizacija postavila je mrežaste kontejnere za odlaganje pet ambalaže po celom gradu, tako da mesečno mogu da prikupe i do 10 tona plastičnih flaša, koje kasnije prodaju privatnim firmama za reciklažu. Od tih sredstava finansiraju svoje ekološke projekte.

"Početne inicijative i početna aktivnost podržana je od strane BCIF-a. To je Balkanski fond za lokalne inicijative, uz finansijsku pomoć USAID-a, koji su nam stvarno bili podrška početna, međutim sada veliki deo ovog posla finansiramo sami. Prodajemo ovaj materijal koji sakupljamo i na taj način, već evo četvrta godina funkcionišemo“, smatra Zoran Mijatović, "Green Bike“

Organizacija Green Bike može da posluži kao dobar model rešavanja pitanja komunalnog otpada, jer su uspeli da u potpunosti zatvore reciklažni krug, od korisnika plastične ambalaže do ponovne upotrebe PET-a kao sirovine.

Svoje ciljeve će, kako kažu, ubuduće usmeriti na još veće angažovanje građana Valjeva u čišćenju životne sredine i reciklaži otpada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: