Oftalmolog se ne oseća odgovornim

Oftalmolog Božidar Ilić (73) negirao je pred Višim sudom u Beogradu krivicu za umešanost u smrt trogodišnje devojčice Anje Grahovac posle operacije katarakte.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.04.2010.

15:47

Default images

"To nije moja struka, ne mogu da ocenjujem, od operacije katarakte se ne umire. Anja je po nalazima pedijatra bila zdravo dete. U optužnici se navodi da smo bili uračunljivi i svesni posledica svog dela. Lekari i inače operišu u stanju uračunljivosti i svesni su posledica svojih dela", rekao je optuženi Ilić.

Ilić je rekao da "ne vidi mogućnost" da bude prekinut dovod kiseonika tokom operacije, jer aparat za anesteziju ima dvostruki dovod kiseonika i "jako pišti" u slučaju prekida, što se nije dogodilo dok je trajala operacije Anje Grahovac.

Ilić je dodao da on nije 21. maja 2007. godine operisao devojčicu, koja je bila njegov pacijent od trećeg meseca života, kada joj je ustanovljena katarakta na levom oku, nego je predložio da je operiše lekar Bora Mitrović.

Dodao je da je Mitrović, posle smrti Anje Grahovac, umro u 42. godini i da nije mogao da izdrži medijsku hajku.

"Ubila ga je medijska hajka. Svi lekari koji su učestvovali bili su pod teškim terorom medija. Mitrović je ubijen, ubila ga je teška reč. Posle smrti Anje Grahovac nije izlazio iz kuće", rekao je Ilić.

Ilić je ispričao da je sa klinikom "Perfekta" sklopio ugovor o iznajmljivanju operacione sale, pošto je "Perfekta" imala, kako je rekao, jednu od najboljih operacionih sala.

Na pitanje sudije Slavice Nikolić kako se pogoršalo stanje devojčice tokom operacije, optuženi je odgovorio da je prvi deo operacije trajao 20 minuta i da su pacijentkinji stavljena sočiva, a da je zatim anesteziolog, optuženi Stanoje Glišić, prekinuo operaciju jer je primetio da nešto nije u redu.

Ilić je naveo da je reanimacija trajala desetak, 20 minuta, i da se dete povratilo, pa je Glišić rekao da operacija može da se nastavi i da je za završetak operacije trebalo još pet minuta.

Nastavio je da je posle toga počelo buđenje pacijentkinje i devojčica je reagovala na pozive, ali se nije budila narednih sat vremena, ali da on ne zna zašto se nije probudila.

Ilić je rekao da su zbog toga pozvali anesteziologa sa Instituta za majku i dete Božidara Miomanovića, koji je sa Glišićem pokušao da probudi Anju Grahovac, ali, pošto nisu uspeli, prebacili su devojčicu u Institut, gde je kasnije umrla.

Optuženi, koji je odbranu iznosio više od dva sata, naveo je da nije bila njegova dužnost da proverava ispravnost aparata.

Pored Milutinovića i Glišića, optužen je i Božidar Ilić, svi za krivično delo protiv zdravlja ljudi, dok je Milan Vasiljević optužen za pomaganje u izvršenju krivičnog dela.

Suđenje će biti nastavljeno sutra, a predviđeno je da do kraja dokaznog postupka svedoči više od 20 svedoka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: