Bez usvjanja ruske dece u SAD

Moskva je obustavila mogućnost da američke porodice usvajaju rusku decu, dok se dve zemlje ne dogovore o proceduri.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.04.2010.

15:32

Default images

Ova odluka doneta je nedelju dana pošto je jedna Amerikanka poslala svog usvojenog sina nazad u Rusiju bez objašnjenja i to samog avionom. Povratak dečaka bez ikakvog nadzora ili odgovarajućeg objašnjenja, izuzev pisma u kome je žena navela da njen usvojeni sin ima psihološke probleme, razbesneo je javnost u Rusiji.

"Jedna američka delegacija će narednih dana posetiti Moskvu da razgovara o usvajanjima u inostranstvu i eventualnom bilateralnom sporazumu," saopštio je predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Andrej Nesterenko.

"Rusija veruje da samo sporazum koji bi omogućio vlastima u Rusiji i SAD da prate uslove u kojima žive usovjena ruska deca može da obezbedi da se takvi tragični slučajevi ne ponove," rekao je Nesterenko, kako prenosi AP.

Ruski zakonodavci već godinama predlažu obustavu usvajanja u SAD zbog slučajeva zlostavljanja, pa čak i ubistva dece usvojene u Americi, ali do danas nisu preduzete nikakve zvanične mere.

Žena iz Tenesija koja je poslala nazad sedmogodišnjeg dečaka tvrdi da je sirotište iz koga je usvojen nije informisalo o njegovovom zdravstvenom stanju. Protiv nje uprkos ozlojeđenosi javnosti još nije podneta tužba.

Prema podacima ruskog ministarstva zdravlja i obrazovanja, porodice u SAD su prošle godine usvojile više od 1 800 ruske dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: