"Telekom da ostane državni"

Telekom treba da ostane u državnom vlasništvu jer je kompanija koja donosi prihode i podstiče privredu ocenjeno je na okruglom stolu ''Da li prodati Telekom ''.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.04.2010.

14:26

Default images

Bivša ministarka telekomunikacija Aleksandra Smiljanić istakla je da "Telekom" poseduje celokupu telekomunikacionu infrastrukturu Srbije koja povezuje sve građane, firme, državnu upravu, policiju, vojsku, a kada država poseduje "Telekom" ona može na najbezbedniji način da omogući telekomunikacione usluge ovim korisnicima.

"Telekom, takođe, donosi ogromne prihode od oko milijardu evra godišnje, može da podstakne razvoj privrede tako što kupuje opremu, softver i usluge od domaćih proizvođača, a naravno i puni budžet Srbije", ocenila je Smiljanićeva.

Prema njenim rečima, bez obzira na liberalizaciju tržišta telekomunikacija, ni jedna nova kompanija ne može da dostigne nivo ''Telekoma'', prvenstveno zbog postojeće infrastrukture i usluga, te je na taj način zagarantovan prihod i profit od ove kompanije.

Nakon prodaje ''Telekoma'' profit će otići van zemlje što će negativno uticati na spoljnotrgovinski deficit koji će se povećavati, a doći će do otpuštanja radnika ne samo u ''Telekomu'' već u celoj industriji koja za njega radi, naglasila je ona.

Govoreći o argumentima kojima se opravdava privatizacija ''Telekoma'', Smiljanić je istakla da na primer u Belgiji, Švedskoj, Finskoj država vodi svoje dominantne telekomunkacione operatore, novi vlasnik ne mora da ulaže novac u kompaniju i da investira.

Kada je reč o kvalitetu usluga, ona je istakla da u Srbiji na 100 građana, njih 41 ima fiksnu telefonsku liniju što je iznad evropskog proseka.

Redovni član Akademije ekonomskih nauka Mlađen Kovačević je ocenio da se privatizacija ''Telekoma'' forsira iz dva razloga - zbog ''diktature MMF-a od koga sve više zavisimo, a koji zahteva restruktuiranje javnih preduzeća, kao i zbog ogromnog javnog duga''.

Kovačević je istakao da, takođe, nije precizirano šta se prodaje, da li samo akcije preduzeća, ili i mrežna infrastruktura, što znači da budući vlasnik može da odlučuje kome će omogućiti uslugu fiksne telefinije.

''Preti opasnost da se pod formom privatizacije, državni monopol Srbije proda stranom, državnom preduzeću'', rekao je Kovačević i dodao da ako nešto mora da bude monopol bolje je da bude u državnom, domaćem vlasništvu nego u privatnom.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Miodrag Popović je istakao da odluka o prodaji "Telekoma" može da ima dalekosežne, negativne posledice po razvoj telekomunikacija u zemlji, slabljenje industrije i izvoza.

Popović je istakao da pri prodaji ''Telekoma'' treba voditi računa i o pitanjima bezbednosti vojske i policije kojima ova kompanija pruža usluge.

Prema njegovim rečima, dok god država bude postavljala članove upravnih odbora prema partijskom principu, neće biti uspeha u poslovanju, kao i da kvalitet prvenstveno treba da kontrolišu menadžeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: