Poljska: Izbori verovatno 20. juna

Predsednik poljskog Sejma Bronjislav Komorovski izašao u susret opoziciji da se datum predsedničkih izbora odredi naredne nedelje. Izbori verovatno 20. juna.

Izvor: B92

Sreda, 14.04.2010.

15:04

Default images

"Dogovorili smo se danas da tu odluku objavim 21. aprila. U obzir tako dolaze samo dva termina izbora", kazao je danas Komorovski posle konsultacija sa svim poslaničkim klubovima u parlamentu. Opozicija se zalagala da izbori budu održani u poslednjem terminu koji dozvoljava ustav 20. juna, jer su u padu predsedničkog aviona poginuli njihovi kandidati.

Pored predsednika Leha Kačinjskog, koga je u trku za sledećih pet godina na čelu Poljske želela da postavi konzervativna stranka Pravo i pravda njegovog brata blizanca, bivšeg premijera Jaroslava, poginuo je i potpredsednik Sejma Ježi Šmajđinjski, kandidat postkomunista iz Saveza demokratske levice.

Posle tragične pogibije dvojice kandidata među ukupno 96 žrtava te nesreće kao vanredni problem iskrslo je prikupljanje potpisa, jer stranke moraju da pronađu nove kandidate, a tek onda pozovu građane da za njih obezbede neophodnih 100.000 potpisa.

Konzervativna stranka Pravo i pravda poginulog predsednika i njegovog brata blizanca Jaroslava Kačinjskog nema predstavu ko bi mogao da bude njen kandidat.

U nesreći su poginuli njeni čelni poslanici, a analitičari ne veruju da će se u gotovo sigurno unapred izgubljenu trku postaviti njen lider Jaroslav Kačinjski, posebno u ovom trenutku lične tragedije.

Postkomunisti razmatraju da li da ponovo nagovaraju svog bivšeg premijera, sada nezavisnog senatora Vlođimježa Ćimoševiča koji bi imao velike šanse da bude izabran ili možda čak i nekadašnju prvu damu, suprugu bivšeg predsednika Aleksandra Kvašnjevskog, Jolantu, za koje bi bez problema u rekordnom roku uspeli da obezbede dovoljno potpisa.

Rezervna varijanta je da podrže nezavisnog kandidata, bivšeg šefa diplomatije Andžeja Olehovskog.

Pre tragične nesreće najveću podršku među Poljacima imao je Bronjislav Komorovski, koji je posle pogibije Kačinjskog preuzeo obaveze šefa države, a kandidat je vladajuće Građanske platforme.

Redovni predsednički izbori bili su planirani za jesen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: