Ilić: Penzijski sistem neodrživ

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić smatra da je sadašnji penzioni sistem neodriživ i da su reforme hitno potrebne.

Izvor: B92

Sreda, 14.04.2010.

15:02

Default images

Izmene i dopune zakona o penzionom sistemu pred poslanicima u parlamentu trebalo bi da se nađu idućeg meseca, nakon što predlog reforme prođe razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom, najavila je Radina Todović, državna sekretarka u ministarstvu za rad i socijalnu politiku, na konferenciji o penzionom sistemu koju je organizovao dnevni list "Danas".

Tada će se razgovarati i o predlogu osiguravajućih kuća o poreskim olakšicama za ulaganja u životno osiguranje.

Nisu penzioneri krivi, ali sadašnje stanje gde na jednog zaposlenog dolazi jedan i po penzioner nije održivo i ekonomski je opasno po zemlju. Najbolje je da na jednu penziju ide četiri radnika. Srbija se toj proporciji ne može nadati.

Na milion i 600 000 penzionera potrebno je oko šest i po miliona zaposlenih. A toliko, otprilike, ima punoletnih građana.

Iz države poručuju da nema bojazni da će država prestati da isplaćuje penzije, ali nema ni nade da će one, za najveći broj penzionera, biti visoke.

"Država nastoji da stimuliše razvoj spostvene brige o starosti, u smislu da stvara institucionalni i zakonodavni okvir za razvoj dobrovoljnog penzijskog osiguranja i životnog osiguranja“, kaže državni sekretar Ministarstva finansija Slobodan Ilić.

"Mi možemo da napravimo idealan sistem, ali ako nema ekonomskog razvoja u državi nijedan sistem ne može da funkcioniše. Bolja proizvodnja, zapošljavanje, bolja naplata doprinosa, suzbijanje rada na crno i sivu ekonomiju“, smatra državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike Radina Todović.

Bezbrižna starost moguća je štednjom u penzionom fondovima. Iz ovih fondova poručuju da je novac građana siguran, pre svega zbog stroge zakonske regulative, ali i kontrole Narodne banke Srbije.

"Imamo tri razloga. Jasno je definisano gde može, a gde ne može da se investira. Postoje i veliki cenzusi koliko moraju da budu garanti imovine, a postoje i međunarodna reosiguranja“, objašnjava Kristofer Cetl, iz "Grave osiguranja“.

Obaveza države jeste da učini sve kako bi se sadašnji penzioni fond transformisao u moderni finansijski oblik kakvi postoje u razvijenim zemljama. Pored toga, dobrovoljno izdvajanje u osiguranje i buduće penzije mora biti i stimulisano poreskom politikom.

Samo se tako, slažu se stručnjaci, može bezbrižno čekati vreme za penziju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: