Đukanović: Uskoro status kandidata

Crnogorski premijer Milo Đukanović uveren je da će Crna Gora do jeseni dobiti pozitivno mišljenje EK, a do kraja godine i status kandidata za članstvo u EU.

Izvor: Beta

Sreda, 14.04.2010.

13:26

Default images

U intervjuu za prvi broj mesečnog elektronskog biltena Saveta za regionalnu saradnju, Đukanović je istakao da je budućnost svih zemalja regiona u EU. "Evropska integracija svih zemalja regiona jedini je pouzdan garant stabilnosti i prosperiteta zemalja zapadnog Balkana", ocenio je crnogorski premijer.

Đukanović je ukazao da je, pored sprovođenja sveobuhvatnih reformi, međusobna saradnja zemalja regiona "važan aspekt evropskog puta".

"Politikom dobrosusedskih odnosa i aktivnog učešća u svim regionalnim inicijativama Crna Gora je pokazala odgovoran pristup razvoju regiona zbog čega je prepoznata kao faktor mira i stabilnosti u regionu i kao konstruktivni partner međunarodne zajednice u naporima da se postigne trajna politička stabilnst i prosperitet regiona", rekao je on.

Na pitanje koji su naredni koraci Crne Gore ka članstvu u NATO nakon ulaska u Akcioni plan za članstvo (MAP) Đukanović je rekao da se Crna Gora obavezala da će intenzivirati konkretene oblike saradnje sa NATO, pre svega kroz razvoj Godišnjih nacionalnih programa.

"Članstvo u NATO paralelno sa nepredovanjem ka EU pružiće regionu neophodnu stabilnost", kazao je, dodajućui da se čini da su gotovo sve zemlje Zapdnog Balkana svesne toga.

Đukanović je rekao i da je crnogorska vlada pravovremeno odgovorila na ekonomsku krizu. On je izrazio uverenje da će ova godina, s očekivanim laganim rastom BDP-a od 0,5 odsto, biti svojevrsna priprema za ekonomski oporavak zemlje od 2012.

Đukanović je rekao i da je region jugoistočne Evrope jedini u Evropi koji ima mogućnosti za ubrzani rast zbog čega je od ključnog značaja da se ubrzaju aktivnosti na stvaranju uslova za početak izgradnje jadransko-jonskog autoputa.

Govoreći o italijanskom projektu za postavljanje podvodnog kabla od Peskare na jugu Italije do Tivta u Crnoj Gori, Đukanović je naveo da će Crna Gora time postati važan energetski čvor i centar za prodaju viškova električne enrgije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: