Zilkić o kandidaturi Zukorlića

Reis-ul-ulema IZS Adem Zilkić je ocenio da je kandidatura Muamera Zukorlića za nosioca liste BKZ dokaz da muftiju vera nikada nije interesovala.

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.04.2010.

11:49

Default images

Zilkić je istakao da su Zukorlićeve prioritetne preokupacije svih ovih godina bili politika i biznis na šta je, podsetio je, IZS stalno ukazivala. "Zukorlićeva kandidatura samo potvrđuje opravdanost našeg istupanja iz okrilja mešihata Islamske zajednice u Srbij koji je, pod njegovim rukovođenjem, oduvek bio zaglibljen u politiku i privatni biznis“, naveo je on.

Vrhovni poglavar IZS je pripadnike bošnjačke zajednice u Srbiji pozvao da se upitaju sa čijim parama će, kako je rekao, Zukorlić finansirati izbornu kampanju.

Kako je ranije najavljeno, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić je nosilac izborne liste Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) za Nacionalni savet Bošnjaka.

Imame i intelektualce koji "ne žele da budu taoci Zukorlićeve bahatosti" Zilkić je pozvao da se priključe Rijasetu.

"Ovo je prvi slučaj da se jedno versko lice kandiduje na civilnim izborima i Zukorlić više ni za jednog muslimana ne može da bude nosilac bilo koje verske titule“, naveo je Zilkić.

Za Zukorlićevu konferenciju za novinare, na kojoj je objavio kandidaturu za nosioca izborne liste, Zilkić kaže da je to očit primer zloupotrebe i vređanja osećanja vernika.

Članstvo BKZ čine članovi mešihata Islamske zajednice u Srbiji čiji je Zukorlić predsednik, rukovodstvo i profesori Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru čiji je muftija, takođe, predsednik i osnivač.

Zukorlić, inače, predvodi jednu od dve opcije islamske zajednice koje se međusobno ne priznaju. Opcija kojom on rukovodi organizaciono i duhovno pripada Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i reis-ul-ulemu Mustafu Cerića priznaje za jedinog poglavara.

Na nedavnoj osnivačkoj skupštini BKZ, formirane s ciljem da učestvuje na predstojećim izborima za nacionalni savet, Zukorlić nije isključio mogućnost da ta nevladina organizacija preraste u stranku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: