Protest Poljaka zbog sahrane

Iako satima čekaju u redu da odaju poštu predsedniku i prvoj dami, Poljaci ipak ne žele da oni bude sahranjen u u katedrali starog kraljevskog zamka Vavel.

Izvor: Beta

Sreda, 14.04.2010.

10:37

Default images

Uprkos sedmodnevnoj nacionalnoj žalosti, sinoćnja odluka da na želju porodice predsednik i prva dama budu sahranjeni među poljskim velikanima, u kripti maršala Juzefa Pilsudskog u katedrali starog kraljevskog zamka Vavel u Krakovu izazvala je kontroverze, pa i ulične proteste u tom gradu.

Na internetu, samo na Fejsbuku, od sinoć postoji već šest grupa koje traže da Poljaci na referendumu odluče da li je predsednik Kačinjski dostojan da počiva pored poljskih kraljeva kao što je Jan III Sobjeski, pobednik nad Turcima kod Beča 1683. godine.

"Ne u Vavel, na Povonzki. Ostani u Varšavi", skandiralo je oko 400 demonstranata sinoć u Krakovu.

"Glupo nam je da protestujemo u vreme žalosti. Ali u Vavelu leže ljudinajzaslužniji za Poljsku. Ja sam poštovala predsednika Kačinjskog ali mislim da nema zasluga da bude u takvom društvu", kazala je poljskoj televiziji TVN24 jedna od devojaka kraj transparenta "Da li je zaista dostojan da bude pored kraljeva?".

Političari iz vladajuće Građanske platforme, koji trenutno imaju svu vlast, čvrsto su rešeni da poštuju želju porodice, kako ne bi bili optuženi da zloupotrebljavaju tragediju.

Počasnu stražu pored kovčega predsednika i prve dame danas drže i premijer Donald Tusk i njegovi ministri. Oni su na tom mestu zamenili članove sindikata Solidarnost, čiji je Kačinjski bio jedan od vođa pred pad komunističkog režima.

Na trgu Pilsudskog u Varšavi, gde će se u subotu kod Groba neznanog junaka održati državni oproštaj od svih 96 žrtava avionske nesreće, očekuje se oko milion Poljaka, a železnica je najavila da će organizovati besplatne vanredne vozove.

Predsednik i prva dama biće sahranjeni u nedelju popodne u Krakovu.

Pogrebna povorka u kojoj će biti i vodeći svetski državnici, na čelu sa predsednicima SAD i Rusije, Barakom Obamom i Dmitrijem Medvedevim i čelnicima Evropske unije, proći će od katedrale u centru grada do kripte pod vavelskom katedralom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: