Kina: 400 mrtvih u zemljotresu

Broj poginulih u zemljotresu koji je pogodio severozapadni deo Kine povećao se na 400, dok ima više od 10 000 povređenih, javila je kineska državna televizija.

Izvor: Beta

Sreda, 14.04.2010.

08:26

Default images

Zemljotres koji se noćas po srednjoevropskom vremenu dogodio u slabo naseljenoj planinskoj provinciji Ćinghai, blizu Tibeta, bio je jačine 6,9 stepeni, prema američkom Geofizičkom institutu. Kineski stručnjaci procenjuju da mu je jačina bila 7,1 stepen.

Posle prvog udara američki institut je registrovao šest potresa jačine pet stepeni ili više tokom tri naredna sata.

Više od 900 ljudi spaseno je iz ruševina posle zemljotresa.

Kineska televizija prenosi da su spasilačke službe, kojima pomažu i policija i vojnici tokom dana uspeli da izvuku iz ruševima više od 900 ljudi.

Vlada je odmah odobrila pomoć od 200 miliona juana (21,5 miliona evra) za pomoć i evakuaciju stanovništa iz razorene oblasti.

Televizijski snimci pokazuju veliki broj srušenih kuća, a lokalni zvaničnici javljaju da je dostavljanje pomoći otežano zbog puteva blokiranih odronima zemlje i poremećenih telekomunikacija.

Epicentar je bio u oblasti Jušu, na jugu provincije Ćinghai uglavnom naseljene stočarima i zemljoradnicima.

Službe za spasavanje uklanjaju šut od srušenih zgrada pošto nema odgovarajućih mašina, a biće teško i da se dopreme jer je većina puteva koja vodi do obližnjeg aerodroma oštećena.

Lokalni vojni zvaničnik Vu Jong je rekao da je akcija spasavanja otežana i zbog srušenih telefonskih linija, jakog vetra i čestih dodatnih potresa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: