Najviše za plate i mobilne telefone

Ministarstvo za KiM više od pola svog budžeta za 2009. potrošilo na plate u lokalnoj samoupravi i mobilne telefone, pokazuje izveštaj u koji je B92 imao uvid.

Izvor: B92

Sreda, 14.04.2010.

14:50

Default images

Ministarstvo je Skupštini dostavilo izveštaj o radu za prošlu godinu. U njemu se navodi da je Ministarstvo od predviđenih nešto više od 4 milijarde dinara potrošilo 3,9 milijardi – više od pola je otišlo na plate zaposlenih u lokalnoj samoupravi, na mobilne telefone skoro dva miliona, dok je za renoviranje škole u Prilužju potrošeno 26 miliona dinara.

Poslanici su uzdržani u komentarima, jer nisu svi videli izveštaj. Goran Bogdanović za B92 kaže da nenamenskog trošenja novca nije bilo I da je sve učinjeno po zakonu.

Na prvi pogled, izveštaj kaže da se štedelo, jer je utrošeno oko 100 miliona dinara manje nego što je predviđeno.

Kada se pogleda malo bolje vidi se da je više od polovine predviđenog – 2,7 milijardi utrošeno na plate zaposlenih u lokalnoj samoupravi, 94 miliona za zaposlene u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, dok je na telefone i internet otišlo skoro 7 i po miliona.

Ministar Goran Bogdanović kaže da je sve po zakonu, a da su troškovi telefoniranja u skladu s Vladinom uredbom iz marta.

“Pravo na mobilne telefone od aprila meseca imaju samo pomoćniciministra, državni sekretari i niko više u Ministarstvu. S tim što su do 1. aprila 2009. godine imali pravo na mobilne telefone radnici koji rade u Ministarstvu i u kancelarijama na prostoru Kosova i Metohije”, objašnjava on.

“Davali smo mobilne telefone i nekim povratničkim porodicama, znači po jedan mobilni telefon u svako povratničko mesto”, kaže Bogdanović.

U oči upada i iznos od 26 miliona dinara za renoviranje Osnovne škole u Prilužju.

Poslanik SPS-a Dejan Radenković, koji je i zamenik predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju, novinarima je rekao da nije detaljnije proučio delove izveštaja, ali da i njega zanima kako su opredeljena tolika sredstva za renoviranje škole.

“Ono što sam ja kao narodni poslanik dobijao i fotografije rekonstrukcije te škole o kojoj vi pitate, a imaju još mnogo takvih sličnih objekata, mislim da je to možda koštalo preskupo, ali o tom po tom, kažem vam, možda će nadležni imati obrazloženje za sve to”, kaže Radenković.

Škola je renovirana na osnovu odluke opštine Vučitrn, a posle uvida građevinske i sanitarne inspekcije i zaključka da u njoj više ne može da se radi, kaže ministar Bogdanović.

“Ta škola je renovirana, bukvalno sve, počevši od podova, stolarije, elektro instalacija, fasade, krečenja, malterisanja zidova itd. Znači, to je rađeno po 160 evra po metru kvadratnom i to smatramo da uopšte nije skupo. Bio je tender, bilo je javnih ponuda”, navodi ministar.

Članovi parlamentarnog Odbora za Kosovo i Metohiju rekli su nam da će o izveštaju moći da govore kada ga budu pročitali, a ministar najavljuje da će na sva njihova pitanja odgovarati čim bude zakazana sednica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: