Crnogorski avioni u Srbiji

Ministri odbrane Srbije i Crne Gore Dragan Šutanovac i Boro Vučinić potpisali su Ugovor kojim Vojska CG srpskoj vojsci ustupa šest aviona supergaleb G-4.

Izvor: Beta

Sreda, 14.04.2010.

09:16

Default images

Na konferenciji za novinare na aerodromu Batajnica Šutanovac je rekao da će ti avioni uskoro biti prebačeni u Srbiju i izrazio očekivanje da će do septembra 2011. godine biti remontovani i vraćeni u letno stanje. Vučinić je rekao da će Crna Gora od Srbije dobiti aerodromski uređaj za noćno letenje i deo vlasništva u preduzeću Novi prvoborac iz Herceg Novog.

Šutanovac je naveo i da su avioni "galeb G-4" ispravni, ali da moraju da se servisiraju izražavajući očekivanje da će moći da polete u septembru iduće godine.

Ministar odbrane Crne Gore je dodao da će te letelice doći u Beograd sa svom pratećom opremom i sredstvima neophodnim za nihov rad.

Šutanovac i Vučinić izrazili su zadovoljstvo potpisanim međudržavnim sprazumom kao i dosadašnjom saradnjom u oblasti odbrane dve države.

Dvojica ministara su naglasili i spremnost za unapređenje buduće saradnje u oblasti odbrane najavivši da bi do kraja godine trebalo da bude potpisan i bilateralni sporazum o tome.

Školovanje crnogorskih kadeta i oficira na Vojnoj akademiji kao i učestvovanje na kursevima u centru Atomsko-biološko-hemijske odbrane u Kruševcu, jesu oblasti za koje postoji obostrani interes, naveli su ministri.

Vučinić je istakao i da je potpisivanje ovog sporazuma važan korak i doprinos ukupnim odnosima dve države ističući da se saradnja dva ministarstva odbrane zasniva na principima međusobnog uvažavanja i poštovanja.

Po njegovim rečima, dobra saradnja dva ministartva odbrane i dve države predstavlja i doprinos miru i stabilnosti u regionu.

Vučinić je podsetio da Crna Gora ima dva strateška cilja - članstvo u Evropsku uniju i evroatlantske integracije i podržao aktivnosti Srbije u okviru programa "Partnerstvo za mir".

On je dodao da će u okviru potpisanog dokumenta Crna Gora dobiti uređaj za noćno letenje helikoptere kao i određenu dokumentaciju i personalna dosijea.

Vučinić i Šutanovac su ocenili i da oko podele vojne imovine nekadašnja zajedničke države više nema "većih otvorenih pitanja" a srpski ministar je naglasio da će pitanja sukcesije rešavati druga ministarstva.

Šutanovac i Vučinić prethodno su zajedno pustili u rad trenažer za obuku pilota, koji je vlada Crne Gore prošle godine poklonila Srbiji.

Poseta crnogorskog ministra odbrane je bila prva zvanična poseta Srbiji, pošto je Šutanovac, u 2007. i 2009. godini boravio u Podgorici kada su započeti razgovori o razmeni sredstava i dokumentacije.

Šutanovac kaže da je ministarstvo pokrenulo pitanje razmene i preuzimanja aviona, naoružanja i vojne opreme koja je ostala na prostoru Bosne i Hercegovine.

Na prostoru Federacije BiH i Republike Srpske ostao je određeni broj aviona raznih tipova, uglavnom "Galeb" i "Orao" kao i razno naoružanje i vojna oprema koju je koristila vojska nekadašnje zajedničke države.

Šutanovac je rekao novinarima da srpsko ministarstvo želi da to pitanje reši sa BiH na sličan način kao i sa Crnom Gorom.

"Želja nam je da na sličan način dodjemo do toga (aviona, naoružanja i vojne opreme)", rekao je ministar odbrane Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: