Dulić: Godina izgradnje autoputeva

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić kaže da će 2010. biti godina "u kojoj će najzad početi gradnja autoputeva u Srbiji".

Izvor: B92

Utorak, 13.04.2010.

15:11

Default images

Na otvaranju 37. Međunarodnog sajma građevinarstva, ministar Oliver Dulić rekao je da se nada da će krajem godine moći da kaže da je najgore, pre svega u ovom sektoru, prošlo. Ministar je na Sajmu, na kome ove godine učestvuje preko 1 000 domaćih i stranih izlagača, izjavio da će u ovoj godini konačno početi izgradnja puteva.

Ako ni za koga drugog, posla u ovoj godini sigurno će biti za putare. To je na otvaranju sajma građevinarstva obećao ministar za prostorno planiranje Oliver Dulić.

On je 2010. godinu označio kao godinu izgradnje autoputeva, a za kašnjenja u izgradnji putne mreže, pre svega Koridora 10 prozvao prethodne vlade koje, kako kaže, ništa nisu uradile.

“Mi smo konačno sredili dokumentaciju. Krivac za to što se u Srbiji još uvek ne radi na Koridoru 10 nije niko iz ove vlade, već predstavnici prethodnih vlada koji su pričali o izgradnji puteva, a na tome nisu radili”, tvrdi ministar.

On je rekao da je bilo mnogo primedbi na novi Zakon o planiranju i izgradnji, koji je "revolucionaran, moderan zakon, koji će uvesti red".

Prema njegovim rečima, na opštinama je da usvoje dokumentacione planove i urbanističke akte, na osnovu kojih će se izdavati građevinske dozvole.

Dulić je upozorio da neće dozvoliti da se, zbog nečijeg neznananja ili otpora, van snage stavi jedan dobar zakon.

On je poručio da će država pomoći oporavak građevinske industrije i da se nada da će krajem godine moći da kaže da je najgore prošlo.

Ova grana privrede je možda najviše osetila posledice ekonomske krize, a samo tokom prošle godine bez posla je ostalo oko 10 000 građevinaca. Para u građevinskom sektoru međtim i dalje nema.

“Mi smo mislili da će prošla godina biti teška, ali se sve to nastavilo. Pa mislili smo ‘ajde da prođe zima, međutim ništa. Mnogo je manje posla, a problem je što se dosta toga radi na kompenzaciju”, kaže Jevrosima Guganjac iz Stolarije “God”.

U nešto boljoj poziciji su kompanije poput “Peštan” ili “Metalo-produkta” koje izvoze više od 50 posto svoje proizvodnje. I jedna i druga u tom delu beleže rast. Na domaćem tržištu rezultati su potpuno drugačiji.

“Imamo problema jer građevinski sektor nije zaživeo, pa samim tim nema potražnje ni za opremom koju proizvodimo. Sreća, pa izvozimo”, kaže direktor “Metal-produkta” Dušan Popović.

“Mi izvozimo, i tu imamo porast, ali domaće tržište je nelikvidno kao i tržišta u regionu. To je jedan od većih problema koji koče naš razvoj, ali i razvoj konkurencije”, smatra Ivan Terzić iz “Peštana”.

Vladin program masovne stanogradnje uz subvencionisane kredite za investitore ali i kupce, trebalo bi konačno da pokrene i uposli celokupnu građevinsku operativu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: