Skupština izglasala poverenje Vladi

Crnogorska vlada je u Skupštini Crne Gore dobila poverenje, glasovima vladajuće koalicije.

Izvor: B92

Utorak, 13.04.2010.

14:26

Default images

Za nepoverenje Vladi glasalo je 27 poslanika Nove srpske demokratije, Socijalističke narodne partije i Pokreta za promjene, koje su predložile današnju raspravu o radu Vlade. Dva poslanika su bila uzdržana.

Premijer Milo Đukanović je u završnoj reči, na kraju osmočasovne rasprave o poverenju Vladi, ocenio da opozicija nije uspela da obori činjenice i političke ocene o uspešnoj vladi, bez obzira na teške okolnosti u kojima radi.

Đukanović je rekao da je inicijativa o nepoverenju Vladi bila samo pokušaj da se, uoči lokalnih izbora 23. maja, stvori privid o jedinstvu opozicije.

Prema oceni Đukanovića, opozicija je tom inicijativom želela da se predstavi biračima pred lokalne izbore, ali je njen nastup, kako je ocenio, prvi predizborni poraz, jer je ponovila već poznate političke stavove zbog kojih je gubila i na dosadašnjim izborima.

Predlog da se glasa o nepoverenju Vladi podneo je PzP, uz obrazloženje koje su prihvatile i NSD i SNP, da je Vlada "odgovorna za narušeno opšte stanje bezbednosti" u državi, kao i za "neefikasnost državnih institucija u borbi protiv svih oblika krimninala, a naročito u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala".

Kao razlog za glasanje o nepoverenju navedeno je i to da Vlada "nema adekvatan odgovor" na posledice ekonomske krize.

Neki opozicioni poslanici su ocenili da je pod vlašću Đukanovića Crna Gora "tamnica" i "sigurna kuća za kriminalce", kao i da "ima bogatog pemijera i užasno siromaštvo ogromnog broja građana".

Đukanović je deo opozicije optužio da radi protiv interesa Crne Gore, da neke stranke "ne služe Crnoj Gori nego velikosrpskom projektu".

Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je ocenio da je rasprava o radu Vlade više ličila na politički megdan dela opozicije sa Đukanovićem.

Potpredsednik Vlade Svetozar Marović je rekao da opozicija želi da od Crne Gore napravi "skelet", strukturu koja samo formalno postoji, a o čijim bi se interesima odlučivalo ne drugim adresama. Početak rasprave, nakon uvodnog izlaganja, obeležila je rasprava između Nebojše Medojevića, predsednika Pokreta za promjene i premijera Mila Đukanovića.

Premijer Đukanović optužio je opoziciju da se bavi socijalnom demagogijom.

“Umesto da pomognete, sav vaš napor jeste da stvorite što veći socijalni haos. Sve što radite radite sa nemerom da oterate svakog investitora, da izazovete buru protiv privatizacije, računajući da tako dođete na vlast”, optužio je opoziciju crnogorski premijer.

“Mislim da je legitimno da opozicija dođe do vlasti, ali ne preko leševa. Vi to pokazujete. Jedan od leševa koga biste najradije videli je država Crna Gora. To što vi radite u nameri da odagnate investitore nije ništa drugo nego pokušaj uništavanja ekonomske osnovice države Crne Gore”, ocenio je Đukanović.

Predsednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević na optužbe je uzvratio ocenom da crnogorska vlast želi da uništi domaću ekonomiju.

“Vaša ekonomska politika je da se uništi privreda, da se uništi i industrija. Prodajete zemlju! Kada ste došli na vlast bogatsvo nacije je bilo 10 milijardi evra. Vi (Đukanović) ste imali malu garsonjeru kod autobuske stanice, Vaši prijatelji su bili konobari, kondukteri, zavarivači, sve same časne profesije”, naveo je Medojević.

“Odjednom imamo 50 posto stanovništva na granici siromaštva. Mi smo nacija sa bogatim pojedincima. Ko ima danas milijarde u Crnoj Gori? Jedan krojač sa Uba i jedan biznismen kontroverzni koji se krije po Crnoj Gora, oba su državljanina Srbije”, rekao je Medojević, aludirajući na lica sa poternica - Stanka Subotića Caneta i Darka Šarića.

“Interesantno, pominjete u negativnom kontekstu, a vaši najbolji prijatelji su iz Srbije. S kojim vas je povezao šverc cigareta i organizovani kriminal. Oni vam nisu gadljivi”, poručio je on, obraćajući se premijeru Đukanoviću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: