Dimitrijević o zaštiti predsednika

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević kaže da se predsednik države mora na najvišem nivou štititi bez obzira na to postoje li pretnje.

Izvor: B92

Utorak, 13.04.2010.

12:04

Default images

Dimitrijević je kazao da je neophodno pružiti bezbednost državnicima ne samo zbog iskustva sa ubistvom Zorana Đinđića, nego i zato što u celom svetu postoji "ogroman broj ludaka" koji hoće da ubiju predsednika. Cilj terorizma je politički - da postigne političku promenu zastrašivanjem, rekao je Dimitrijević, koji je stručnjak za međunarodno pravo.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen je izjavio juče da su pretnje kriminalnih krugova javnim funkcionerima učestale u poslednjih godinu dana, sa početkom primene Zakona o oduzimanju imovine stečene krivičnim delima i jasnom opredeljenošću države da krene u beskompromisnu borbu protiv organizovanog kriminala.

Ukoliko je reč o grupi koja je htela samo da otkloni smetnju svom delovanju, pošto je u igri veliki novac, onda to i nije terorizam, jer se i u celom svetu događa da kriminalne grupe žele da uklone pojedince na funkcijama ili šefove policije, smatra on.

Dimitrijević je rekao da je atentat na Đinđića jedno od "najuspelijih političkih ubistava", jer, kako je rekao, cilj zemunskog klana nije bio da uklone Đinđića zato što je ometao trgovinu drogom.

Govoreći o teškoćama reforme policije posle 5. oktobra 2000. godine, Dimitrijević je ocenio da više nema grupa u policiji koje će prihvatiti da sarađuju sa kriminalcima zato što im se ne sviđa opredeljenje vlasti u pogledu odnosa prema Evropskoj uniji.

Gostovanje Vojina Dimitrijevića u "Kažiprstu" možete pogledati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: