Blic: Drobnjak u sukobu interesa

Direktor "Puteva Srbije” Zoran Drobnjak priznao da je vlasnik 170 akcija u Preduzeću za puteve "Beograd” i time potvrdio pisanje Blica da je u sukobu interesa.

Izvor: Blic

Utorak, 13.04.2010.

09:05

Default images

Zoran Drobnjak je u pismu "Blicu” istakao da je 170 akcija Preduzeća za puteve "Beograd” stekao radeći u toj firmi preko 20 godina. On je naveo i da će se odreći vlasništva nad tim akcijama i prepustiti ih Domu za decu bez roditeljskog staranja u Zvečanskoj ulici.

"Njihova nominalna vrednost je simbolična i sa aspekta upravljačkog prava nema nikakav uticaj, niti sam bilo kad učestvovao u bilo kojim odlukama u vezi sa PZP "Beograd”, naveo je Zoran Drobnjak.

On je dodao i da 170 akcija koje poseduje predstavlja 0,000014 odsto od 12.439.000 emitovanih akcija u tom preduzeću. Na sajtu Centralnog registra piše da je Drobnjak vlasnik 179 akcija, odnosno da ima 0,0014 odsto vlasništva u PZP "Beograd”.

Direktor JP "Putevi Srbije” takođe je naveo da su međunarodni tenderi za izgradnju koridora 10 u nadležnosti Ministarstva za infrastrukturu, koje u celosti sprovodi procedure i bira najbolje i najpovoljnije ponuđače, kao i da to nije ni njegova, a ni obaveza preduzeća na čijem je čelu.

Shodno zaključku Nacionalnog saveta za infrastrukturu, osnovano je privredno društvo "Koridor 10” odlukom UO JP "Putevi Srbije”. To društvo je dobilo pravo glavnog činioca u postupku izgradnje putne infrastrukture autoputa na koridoru 10 - piše u dopisu Zorana Drobnjaka, koji još navodi da preduzeće "Koridor 10” nije pod ingerencijom niti Upravnog odbora "Puteva Srbije” niti njega kao direktora.

I pored toga što firma "Putevi Srbije” ne odlučuje o aktuelnim tenderima za izgradnju koridora 10, postavlja se pitanje šta je sa svim ostalim putevima za koje su nadležni "Putevi Srbije” a na kojima je radilo PZP "Beograd”.

To preduzeće trenutno održava 683 kilometra puta prvog i 228 kilometara puta drugog reda, a brine se i o ibarskom, novosadskom, zrenjaninskom i obrenovačkom putu.

Nejasno je i kako je direktor "Puteva Srbije” opstao na toj poziciji kada je jasno da je bio u sukobu interesa. Pitanje je i kako je moguće da za to niko od nadležnih nije znao kada podaci o Drobnjakovom udelu u PZP "Beograd” mogu da se nađu u Centralnom registru. .

U Agenciji za borbu protiv korupcije "Blicu” je rečeno da "još ne znaju da li će biti pokrenut postupak protiv Drobnjaka jer njegova imovinska karta još nije došla na red”.

Druga otežavajuća okolnost po aktuelnog direktora "Puteva Srbije” jeste ta što preduzeće "Putevi Srbije” i njegovo rukovodstvo već duže vreme slove za glavne krivce loših rezultata na koridoru 10. Ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić javno je rekao da bi Drobnjaka odmah smenio "da iza njega ne stoje pojedini ministri”.

Izvor "Blica" iz Vlade kaže da je Drobnjak kadar Ivice Dačića, ministra unutrašnjih poslova, i da je to razlog zbog koga Mrkonjić ne može da smeni direktora "Puteva”. Kada su za sukob saznali u ostatku vladajuće koalicije, dvojici ministara iz SPS dat je rok da do kraja ovog meseca reše unutarpartijske probleme koji koče gradnju koridora 10.

Loša saradnja između "Puteva Srbije” i preduzeća "Koridor 10”, takođe bila rezultat obračuna dve struje u SPS, budući da je Drobnjak kadar Dačića, a predstavnik Ministarstva za infrastrukturu u "Koridoru 10” Darko Pešić blizak je Mrkonjiću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: