Niš: Skelet fetusa iz 6. veka

Najnovije analize antropologa potvrdile su sumnje da je u grobnici u niškom naselju Jagodin Mala pronađen i skelet fetusa iz ranohrišćanskog perioda.

Izvor: FoNet

Utorak, 13.04.2010.

20:58

Default images

Do sada je utvrđeno da grobnica datira iz šestog veka, ali još nije poznat pol deteta, kao ni uzrok smrti majke, objavile su Regionalne dnevne online novine Južne vesti. U porodičnoj grobnici, koja je verovatno bila vlasništvo porodice višeg socijalnog statusa, pronađeno je osam skeleta.

"Zanimljivo je da ovde nalazimo i decu. Jedan dečiji skelet starijeg deteta, i u centralnom delu objekta zatekli smo skelet mlađe žene sa fetusom na karličnom delu. Ona je verovatno umrla u toku kasne trudnoće ili tokom porođaja, šta se tačno desilo znaćemo nakon dodatnih analiza", rekla je antropolog Marija Radović.

Osim skeleta nisu pronađeni značajniji predmeti, ali zanimljvost predstavljaju dva lakrimarijuma, staklene posude za sakupljanje suza.

"Postojao je običaj prilikom sahrana u antičkom periodu, gde su prisutni na sahrani ostavljali svoje suze u tu bočicu, a ta bočica se pohranjivala najčešće uz pokojnika", izjavio je arheolog Zavoda za zaštitu spomenika u Niša Toni Čerškov.

Ovim je završena prva faza istraživanja na grobnicama otkrivenim u decembru prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: