Sedmodnevna žalost u Poljskoj

U Poljskoj je počela sedmodnevna žalost zbog 96 žrtava avionske nesreće, u kojoj je poginuo i predsednik Leh Kačinjski i još 15 visokih državnih zvaničnika.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.04.2010.

15:33

Default images

Dan žalosti je proglašen i u Rusiji i EU. Sahrana predsednika je zakazana za subotu, a najavljen je dolazak i ruskog i američkog predsednika. Telo predsednika Poljske biće izloženo od utorka u predsedničkoj palati. U Moskvi su u međuvremenu obavljene sve forenzičke analize, a identifikacija žrtava mogla bi biti okončana u sledeća dva do tri dana.

Eksperti koji vode istragu o uzrocima tragičnog pada aviona poljskog predsednika Leha Kačinjskog i dalje rekonstruišu sve razgovore u kabini, da bi utvrdili da li je neko terao pilote da rizikuju i slete na aerodrom u Smolensku, umesto da potraže bezbedni aerodrom.

"Za sada nema podataka da je na pilote vršen takav pritisak", izjavio je glavni tužilac Poljske Andžej Seremet.

"U ovoj istrazi sigurno će biti pojačan zvuk u pozadini razgovora pilota sa kontrolom leta, kako bi se utvrdilo da li su drugi ljudi davali sugestije pilotu. Želimo da utvrdimo sve što je uticalo na odluku pilota“, kaže Seremet.

Poljski vojni i glavni tužilac pohvalili su saradnju sa ruskim organima u istrazi i rekli da ona može da posluži kao primer za ugled.

"Dva zaključka se mogu doneti - prvo, crne kutije u avionu su bile potpuno ispravne i snimile su apsolutno sve informacije, zvuke i parametre, sve do momenta udara. I drugo, potvrđeno je da je upozorenje na teške vremenske uslove, i preporuke da se ode na rezervni aerodrom, ne samo emitovano, već i primljeno od strane posade aviona", rekao je zamenik premijera Rusije Sergej Ivanov.

Poljski tužilac je potvrdio da je nađena i treća crna kutija, ali i da će ponovo biti saslušani kontrolori leta koji su poručivali pilotu da zbog nemogućih vremenskih uslova i guste magle sleti u Minsk ili produži u Moskvu.

Zapisi iz crnih kutija prema rečima poljskog glavnog vojnog tužioca Kšištofa Parulskog potvrđuju da je nesreća izazvana sletanjem u izuzetno otežanim vremenskim uslovima. U nekim medijima prethodno su se pojavile spekulacije da je Kačinjski sam tražio od pilota da avion spusti uprkos gustoj magli, prenosi Rojters.

Poljski mediji navode da je poljski predsednik Leh Kačinjski krenuo na put da pruži Rusiji ruku pomirenja, a ne samo da obeleži 70. godišnjicu masakra nad skoro 22 000 poljskih oficira.

I zvaničnici i građani Poljske oprezno izražavaju nadu da bi upravo te dve strašne tragedije mogle da pomognu da se zauvek zatvori poglavlje Katinjska šuma i da ne truju više odnose Rusa i Poljaka. U Moskvi su u međuvremenu obavljene sve forenzičke analize, a identifikacija žrtava mogla bi biti okončana u sledeća dva do tri dana.

U rusku prestonicu juče su doputovala 132 rođaka žrtava. Identifikacija nastradalih biće obavljena u moskovskom Forenzičkom zavodu, a u procesu će, pored forenzičara, učestvovati i genetičari iz Saveznog centra za forenzičku medicinu.

Danas je identifikovano i telo prve dame Poljske – Marije Kačinjski.

"Dobili smo tu informaciju pre par trenutaka iz Moskve, od ministarke zdravlja Eve Kopač. Telo je identifikovano i želimo da što pre bude prebačeno u Varšavu", saopštio je poljskim medijima Jacek Sašin iz kancelarije poljskog predsednika.

Porodica preminulog predsednika, ćerka Marta i brat blizanac bivši premijer Jaroslav Kačinjski, dogovorili su se sa predsedničkom kancelarijom i vladom da telo Leha Kačinjskog koje je identifikovano još u Smolensku i prevezeno juče u Varšavu, bude izloženo od utorka u Predsedničkoj palati kako bi od njega mogli da se oproste građani.

"To je bila prvobitna namera. Ali sada razmišljamo da li da sačekamo da tu budu i posmrtni ostaci prve dame. Kao simbol izgleda nam ispravno da predsednički par dočekuje zajedno ljude koji dođu da im odaju poštu", kazao je Sašin.

Porodica je do sada oklevala da pristane na predlagane datume sahrane, jer je insistirala da Leh i Marija Kačinjski budu sahranjeni zajedno.

Vlada je u dogovoru sa predsedničkom kancelarijom danas tako odlučila da sahrana sa svim državnim počastima bude priređena zajedno za sve žrtve, tako da će čekati da se u Moskvi okonča utvrđivanje njihovog ideniteta.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev se upisao u knjigu žalosti i položio cveće pored fotografija poginulog poljskog predsednika Leha Kačinjskog i njegove supruge Marije, u Poljskoj ambasadi u Moskvi.

Poljski predsednički avion sa 96 putnika se srušio u subotu kod Smolenska u Rusiji. Niko nije preživeo nesreću, a među poginulima su predsednik Poljske Leh Kačinjski i državna delegacija koja je putovala na komemoraciju hiljadama poljskih oficira koje su Rusi streljali 1940. godine u Katinskoj šumi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: