Suđenje Branislavu Uskokoviću

Ugovori, radni i putni nalozi, imena radnika, samo su deo dokumentacije o kojoj je razgovarano na suđenju bivšem direktoru EDB-a Branislavu Uskokoviću.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.04.2010.

10:52

Default images

Suđenje je nastavljeno iznošenjem podataka koje poseduje EDB, a koji po njima dokazuju nenamensko trošenje novca i zloupotrebu položaja. Uskoković je optužen da je oštetio to preduzeće i državu za 24 miliona dinara i da je od tog novca kupovao nekretnine širom Beograda.

Ovo je ponovljeno suđenje, jer je Vrhovni sud poništio prvobitnu presudu, po kojoj je Uskoković osuđen na devet godina zatvora.

Trinaest godina nakon što su izvršena dela za koja je optužen, bivši direktor Elektrodistribucije Beograd Branislav Uskoković pojavio se pred novim sudskim većem.

Tom prilikom, predstavnik EDB-a, Goran Radenković je optužio Uskokovića da je bez ovlašćenja i s namerom da ošteti preduzeće naložio izgradnju trafo-stanice u Ulici Baje Sekulića, kao i kupovinu i avansno plaćanje šest kamiona i neodgovarajućih dizalica.

Zbog nepotpunih podataka o ova dva slučaja Radenković će dopuniti svoje svedočenje 21. maja, pa je akcenat u svedočenju stavljen na rekonstrukciju javne rasvete u ulicama Južni bulevar i Dimitrija Tucovića, kao i na delu autoputa koji prolazi kroz Beograd.

Prema tvrdnjama predstavnika EDB-a, sistem je bio takav da je davan nalog za izvođenje radova, nakon toga je formirana tročlana komisija koja je birala najboljeg ponuđača na konkursu.

Međutim, ti radnici se, prema tvrdnjama EDB-a, nikada nisu pojavljivali na gradilištima, već je kompletan posao obavljala ekipa radnika EDB-a, mehanizacijom EDB-a i uz pomoć materijala koje je platila upravo Elektrodistribucija.

Prema tvrdnjama iz EDB-a, ukupna šteta naneta tom preduzeću samo na ova tri posla iznosi blizu dva miliona tadašnjih maraka.

U pokušaju da obori optužnicu, Uskokovićev advokat Slobodan Ružić tražiće ponovna građevinska i elektrotehnička veštačenja. On tvrdi da prethodno sudsko veće nije dobro radilo i zbog toga ne očekuje da će ovaj proces biti brzo završen.

"Ovaj predmet ima mnogo manji krivično-pravni značaj nego što se ovde predstavlja, zbog toga što iako mi pokažemo da jedna je stvar to što se priča o Branslavu Uskokoviću, o tome govori, mislim na oduzimanje imovine i tako dalje, a druga je zašto mu se ovde sudi. Ja mislim da ćemo dokazati do kraja ovog postupka ovo za šta se njemu sudi nema dokaza da je kriv“, kaže pravni zastupnik Branislava Uskokovića Slobodan Ružić.

Branislav Uskoković je poznat u javnosti po velikom broju nekretnina koje poseduje u centralnim beogradskim opštinama. Prema podacima Tužilaštva, on je došao do najmanje 32 stana, kuće i lokala i jednog preduzeća, ali se najveći deo te imovine vodi na njegovu suprugu, ćerke i zetove.

Po Zakonu o oduzimanju imovine stečene kriminalom, od Uskokovića je privremeno oduzeto 12 nekretnina, a u toku je postupak za oduzimanje još nekoliko stanova, kao i ciglane "Naša sloga“ iz Kovina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: