"Ostavi (duvan) i pobedi"

Nacionalna kampanja za odvikavanje od pušenja "Ostavi i pobedi" počela je danas i trajaće do 29. maja, a cilj je da se pomogne pušačima da ostave duvan.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 12.04.2010.

10:07

Default images

U okviru kampanje biće organizovano takmičenje, a cilj je da pušači ostave duvan do 1. maja, kako bi dobili šansu da budu nagrađeni. Kampanja je od 1998. godine do sada realizovana u Srbiji šest puta, a u njoj je učestvovalo oko 17.000 pušača i više od 12.000 nepušača koji ih podržavaju. .

Takmičenje je vremenom postalo kampanja javnog zdravlja koja uključuje ljude bez obzira na pol, starosnu grupu, etničko poreklo, religiju ili socijalan status

Nacionalni pobednici (kategorija pušača i kategorija podržavalaca) kampanje "Ostavi i pobedi" biće proglašeni 31. maja, kada se obeležava Svetski dan bez duvanskog dima.

U pobedničkom delu kampanje predviđeno je osvajanje nagrade na okružnom i nacionalnom nivou takmičenja, a najvažnije to što ljudi, ostavljajući pušenje, pobeđuju duvan i svu štetnost koju on uzrokuje.

Ostaviti pušenje nije lako, milioni ljudi su već uspeli u tome, a ono što je potrebno su odluka, želja, ohrabrenje, odgovarajuće veštine i podrška, smatraju organizatori takmičenja.
Kampanja "Ostavi i pobedi" dokazala se kao dobro sredstvo za sveobuhvatno jačanje podrške zavisnicima od nikotina prilikom procesa odvikavanja kroz podsticanje saradnje, promociju zdravlja i zalaganje za zdrave stilove života i okolinu bez duvanskog dima.

Kampanju koordinira Kancelarija Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" za kontrolu duvana, uz podršku Ministarstva zdravlja Srbije, Republičke stručne komisije za prevenciju pušenja, Udruženja za javno zdravlje Srbije i partnera.

Na okružnom i lokalnom nivou kampanju sprovodi mreža instituta i zavoda za javno zdravlje u saradnji sa domovima zdravlja, bolnicama, školama, preduzećima, medijima i nevladinim organizacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: