Bakijev nije kriv za smrt 81 osobe

Šef bezbednosti i brat predsednika Kirgizije Kurbmanbeka Bakijeva izjavio je da je on, a ne predsednik, izdao naređenje vojnicima da pucaju na demonstrante.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.04.2010.

00:20

Default images

"Ja sam naredio da se puca u one koji su imali oružje. Pokušali smo da ne pucamo na naoružane, ali kada su počeli da bacaju kamenje i molotovljeve koktele i da prete da će nas ubiti, pucali smo im u noge", rekao je Džanibek Bakijev za RIA Novosti.

Privremena vlada Kirgistana saopštila je da razmatra mogućnost hapšenja svrgnutog predsednika, da bi mu se sudilo zbog smrti 81 osobe ubijene tokom protesta koji su doveli do njegove smene.

Međutim, Kurmanbek Bakijev je nešto ranije odbacio optužbe da je on naredio vojnicima da pucaju na demonstrante u prestonici.

On je naveo da neće dati ostavku i da bi svaki pokušaj njegovog ubistva izazvao krvoproliće u zemlji.

Bakijev je dodao da je spreman na razgovore sa samoproklamovanom vladom, ali da njen legitimitet ne priznaje.

"Kako sam ja, kao šef države, mogao da naredim da se puca u žive ljude? Pucano je u vazduh, ali masa nije na to reagovala. Kada su počeli da pucaju u moje prozore, i čistim slučajem su me promašili, prirodno je bilo da moji telohranitelji i policajci uzvrate vatru", rekao je Bakijev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: