SZO: Nedoumice u vezi sa AH1N1

Svetska zdravstvena organizacija je priznala da se nije na pravi način postavila prema širenju virusa novog gripa i da je ovo pitanje bilo puno nedoumica.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.04.2010.

19:53

Default images

Keidži Fukuda, stručnjak za zarazne bolesti SZO, rekao je da je sistem agencije UN kojim se u šest stupnjeva objavljuje pandemija bolesti, izazvao konfuziju vezanu za virus novog gripa, koji nije toliko smrtonosan kao što je predstavljeno.

"Činjenica je da je u vezi sa pandemijom bilo mnogo toga nerazjašnjenog. Mislim da nismo uspeli da uklonimo neizvesnosti. Mnogi su ovo predstavili kao netransparentan proces", rekao je Fukuda.

Fukuda je danas govorio na trodnevnom sastanku 29 stručnjaka za grip, pozvanih da razgovaraju o prvoj pandemiji koju je SZO objavila u poslednjih 40 godina, preneo je Rojters.

Mnogi kritičari SZO su stvorili paniku zbog širenja virusa novog gripa, čiji su se efekti pokazali kao blaži nego što se pretpostavljalo i naveli vlade mnogih zemalja da nagomilavaju vakcine koje zatim nisu iskorišćene.

Kritičari takođe, zbog širenja panike, povezuju SZO sa farmaceutskom industrijom, pošto su mnoge kompanije iz te delatnosti profitirale od proizvodnje vakcina.

Virus novog gripa H1N1, koji se pre oko godinu dana pojavio u Meksiku i SAD, do sada je ubio 17.770 ljudi u 213 zemalja, pokazuju podaci SZO, koja je u junu proglasila pandemiju ove bolesti.

Pandemija je i dalje zvanično na snazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: