Hamnei: Obama preti Iranu

Iranski vrhovni verski vođa ajatolah Ali Hamnei kaže da predsednik SAD Barak Obama objavom nove vojne strategije "prećutno preti" Iranu nuklearnim naoružanjem.

Izvor: Beta

Nedelja, 11.04.2010.

20:24

Default images

Teheran je naveo da namerava da uloži zvaničnu žalbu Ujedinjenim nacijama zbog toga. Hamnei, koji ima konačnu reč kada se radi o svim državnim pitanjima u Iranu, rekao je da je Obamin jezik "sraman" i da je dokaz da se Americi ne može verovati.

Obama je prošle nedelje objavio novu američku nuklearnu strategiju i zavetovao se da neće koristiti nuklearno naoružanje protiv zemalja koje ga ne poseduju.

Iran i Severna Koreja su ciljano izuzeti iz tog obećanja, jer ih Vašington optužuje da ne sarađuju sa međunarodnom zajednicom kada se radi o neširenju nuklearnog naoružanja.

"Američki predsednik je prećutno zapretio iranskoj naciji nuklearnim naoružanjem. Njegove izjave su veoma čudne. Svet ne bi trebalo da ih ignoriše, jer u 21. veku... šef jedne države preti nuklearnim napadom. Izjave američkog predsednika su sramne i znače da je vlada SAD žločinačka vlada kojoj se ne može verovati", poručio je Hamnei.

SAD i međunarodna zajednica sumnjaju da je svrha iranskog nuklearnog programa proizvodnja nuklearnog oružja, dok Teheran to poriče i tvrdi da je njegov nuklearni program u svrhu proizvodnje struje.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova ocenio je Obamin stav prema Iranu kao "pretnju svetskom miru i bezbednosti", prenela je poluzvanična iranska novinska agencija Fars.

"Zvanično ćemo predati našu žalbu UN, kao odgovor na (Obamine) pretnje", navedeno je iz iranskog MSP-a.

Međunarodna zajednica je zapretila Iranu novim, četvrtim paketom sankcija UN-a, ukoliko ne obustavi svoj nuklearni program.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: