Škundrić: Nova uredba o ceni goriva

Ministar energetike Petar Škundrić najavio da će se do kraja meseca doneti nova uredba o cenama derivata, ali da će cene zavisiti i od Ministarstva finansija.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 11.04.2010.

02:41

Default images

Ministarstvo energetike će, pored zahteva da se za 10 odsto poveća akciza na tečni naftni gas i za toliko smanji namet na benzine, do kraja meseca doneti i novu uredbu o cenama derivata, izjavio je ministar energetike Petar Škundrić. Da li će, međutim, državna zahvatanja u ceni goriva biti nešto niža, zavisiće isključivo od Ministarstva finansija.

"Predlog je da uravnotežimo cene svih derivata tako da ne favorizujemo jednu vrstu goriva u odnosu na druge, kao i da cene na srpskom tržištu budu približne cenama u regionu. Konačnu reč o izmenama akcizne politike doneće Ministarstvo finansija. Od priliva sredstava u budžet po drugim osnovima umnogome će zavisiti i donošenje ove odluke", naveo je Škundrić za Politiku.

On je rekao da se očekuje da nova uredba bude gotova najkasnije do kraja ovog meseca.

"Stručne službe u ministarstvu već duže rade na nekoliko različitih modela uredbe. Kakvo god rešenje bilo na kraju, ono će morati da sadrži tri elementa - cena nafte na svetskom tržištu, odnos dolara i dinara, kao i troškovi proizvodnje derivata", rekao je Škundrić.

On je rekao da će bitan elemenat uredbe biti zaštita domaće proizvodnje dok ona ne postane konkurenta proizvodnji u regionu.

"Strateški interes države je da ima proizvodnju derivata na svojoj teritoriji i mi od toga nećemo odustati. Većinski partner u NIS-u pristupio je ispunjavanju svojih kupoprodajnih obaveza kroz rekonstrukciju rafinerija u koje treba uložiti više od 700 miliona evra. Verujemo da će po realizaciji investicionog ciklusa do 2012. godine NIS biti u stanju da zauzme lidersku poziciju u regionu", naveo je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: