Voćari spaljuju sadnice

Zbog uredbi kojima se stimuliše uvoz sadnog materijala i smanjenog interesovanja za voćarstvo, procenjuje se da će polovina proizvedenih sadnica biti spaljena.

Izvor: B92

Nedelja, 11.04.2010.

15:28

Default images

Srbija je svuda u svetu, a najviše na tržištu Rusije, poznata po kvalitetnim sadnicama voća. Međutim, ovo je najteža sezona za domaće rasadničare poslednjih godina. Možda najkvalitetnije sadnice u Evropi proizvedene su na subotičkom pesku koji je idelan za ovu svrhu - radi se modernim novim sortama, sertifikovano su bez virusa, a kako stvari stoje – biće spaljene.

Milojko Spremić, vlasnik rasadnika, kaže da je prošle godine sve prodato, a ove godine će morati da spali oko 50 odsto sadnica, a to će uraditi i njegove kolege.

Problem je što još nije izašla uredba o stimulisanju podizanja novih zasada, ali je umesto toga izašla uredba po kojoj će se subvencionirati uvoz sadnog materija u Srbiju.

Kao posledica toga i pored toga što su domaće sadnice jeftinije od uvoznik, pravo na subvencije imate samo ako kupite skuplje, uvozne a razliku u ceni vam nadoknade poreski obveznici Srbije.

Da bi se borili protiv konkurencije, domaći rasadničari su prepolovili cenu sadnica, tako da protivno svakoj ekonomskoj logici domaće sadnice koštaju 50 dinara.

Sve i da eventualno budu donete uredbe koje će izjednačiti domaće i strane proizvođače, sa obzirom na to da je sezona sadnje na kraju – već je kasno. Još veći problem je što ova trenutna situaciju u rasadničarstvu ukazuju na probleme koji se tiču razvoja voćarstva i vonogradstva.

Tek svaki četvrti litar crnog vina u Srbiji je proizveden od domaćeg grožđa, a podizanje novih zasada grožđa je stalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: