Blic: Partijaši "u ime" studenata

U studentskim parlamentima sede omladinski funkcioneri stranaka, koji u ime studenata sa upravama fakulteta donose odluke i ocenjuju reforme, piše Blic.

Izvor: B92

Nedelja, 11.04.2010.

02:45

Default images

Koliko su partijama ova mesta važna, najbolje svedoče smene u Univerzitetskom parlamentu i Studentskoj konferenciji univerziteta Srbije (SKONUS) koje se poklapaju sa smenom vlasti na republičkom nivou. Da političke partije ne prezaju od infiltriranja u gotovo sve pore društvenog života, pokazuju i skorašnji događaji na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Na meti omladinskih funkcionera i članova političkih partija našli su se pre svega studentski parlamenti, koji od 2006. godine, odnosno od uvođenja “bolonje”, predstavljaju jedinu instituciju preko koje studenti mogu da sarađuju s upravama fakulteta i rešavaju probleme kojih visokom obrazovanju u Srbiji, takvom kakvo je, ne manjka.

Događaji oko izbora za parlament Filozofskog fakulteta u Beogradu izbili su u prvi plan jer je u pitanju jedan od retkih fakulteta na kojem su studenti, pre svega oni okupljeni pod parolom “Odbranimo Filozofski”, rešili da ne dozvole omladincima političkih partija da preuzmu parlament.

Bivša studentkinja-prodekanka Filozofskog fakulteta, Jelena Veljić kaže za Blic da se sa pritiscima počelo još u avgustu prošle godine, a sve se završilo pre par dana, kada su uz brojne nepravilnosti članovi DS i SNS uspeli da bukvalno zauzmu funkcije u Studentskom parlamentu Filozofskog fakulteta i daju predstavnike za Univerzitetski parlament.

"U avgustu su mi studenti, a članovi Demokratske stranke, sugerisali da raspišem izbore za Studentski parlament, i to dan za dan, kako bi se mogli prijaviti samo njihovi kandidati. Za uzvrat mi je ponuđena funkcija u Univerzitetskom parlamentu. Na moje pitanje zbog čega bi bilo ko preuzimao Studentski parlament, dobila sam odgovor da vrhuška omladine DS iz Beograda ima interes da zna šta se događa na Filozofskom fakultetu. Ponudu sam odbila", kaže za Blic nedelje Jelena Veljić.

Tek u oktobru su raspisani regularni izbori, a u parlament je tada ušlo 11 studenata sa liste koju mahom čine članovi DS i SNS. Predvodili su ih Srđan Marković, funkcioner DS, Željko Matić, sekretar DS omladine Beograda, i Željko Savić, predsednik Mesnog odbora Zeleni venac i koordinator omladine SNS.

Jelena Veljić navodi za beogradski dnevnik da od tada rad parlamenta prate brojne nepravilnosti, najpre u podeli funkcija, a sve kulminira raspisivanjem novih izbora na sednici na kojoj nije postojao kvorum. Ipak, stranački kadrovi su ušli u parlament i podelili funkcije, iako je Savet Filozofskog fakulteta odlučio da čitavu stvar ne legalizuje svojim potpisom.

Koliko tačno partijskih kadrova sedi u studentskim parlamentima, gotovo da nije moguće pobrojati. Jednostavnije je navesti fakultete čije parlamente ne vode partijski kadrovi. Ipak, pravo stanje najbolje odslikava Univerzitetski parlament čije članove daju studentski parlamenti. Na vrhu ove institucije se smenjuju stranački kandidati, gotovo identično sa smenom vlasti na republičkom nivou. Trenutno Univerzitetski parlament vodi Jovan Ličina iz DS, izuzetak je bio njegov prethodnik koji je na to mesto došao kao kompromis između partija, a prvi predsednik je bio Nemanja Petrović iz DSS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: