Đorđe Vlajić novi predsednik NUNS-a

Dopisnik Bi-Bi-Sija iz Beograda Đorđe Vlajić izabran je na skupštini Nezavisnog udruženja novinara Srbije za novog predsednika te organizacije.

Izvor: B92, Beta

Subota, 10.04.2010.

15:36

Default images

Od 158 učesnika izborne Skupštine NUNS koji su glasali, za Vlajića su se opredelila 143, dok je novinar RTS-a Miroslav Karlica dobio 13 glasova. Prioriteti u narednom periodu biće snaženje novinarske profesije u društvu i nastojanje da se bude partner vlasti u reformisanju medijskog zakonodavstva, izjavio je Vlajić.

Svestan da ga očekuje ozbiljan posao, novoizabrani predsednik Đorđe Vlajić rekao je kolegama da će NUNS sa novim rukovodstvom ostati udruženje nezavisnih novinara, intelektualni korektiv vlasti i javnosti. U narednom periodu posvetiće se poboljšanju socijalno-ekonomskog položaja novinara i reformi medijskog zakonodavstva kako bi se mediji i novinari zaštitili od pritisaka vlasti i vlasnika.

"Ključni prioritet će biti snaženje profesije i pozicija profesije u društvu. Smatram da je novinarstvo na mnogo načina ugroženo u Srbiji i zbog političkih pritisaka, ekonomskih pritisaka, nerešenih vlasničkih odnosa u medijskoj sferi. Uz to verujem da će morati dosta da se radi na ojačavanju pozicije samih novinara u firmama u kojima rade, da se nađe način da se dođe do čvršćeg ugovornog odnosa poslodavaca i novinara Bilo bi idealno napraviti kolektivni ugovor kao za druge profesije“, rekao je Vlajić.

„Mislim da se u Srbiji moraju pretresti medijski zakoni, počev od zakona o javnom informisanju, delimicno zato što ih je vreme pregazilo, a dobrim delom i zato što dolaze nova vremena, digitalizacija“, rekao je on.

Dosadašnja presednica Nadežda Gaće kaže da najvažnije u njenom mandatu bila odluka da se pokrene pitanje odgovornosti novinara u ratnoj propagandi devedesetih.

„Ponavljam, ne šaljemo nikoga od novinara u zatvor, neko je to radio svesno neko nesvesno neki iz straha, ali smo postavili pitanje odgovornosti glavnih i odgovornih urednika i direkora moćnih medija u to vreme, kao što su RTS, Politika, Novosti, Dnevnik, jer je govor mržnje doprineo do tako strašne ratne propagande“, rekla je ona.

Skupština NUNS-a je zatražila da se ubistva novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića prebace u nadležnost Specijalnog tužilaštva za organizovani krinimal, i preporučila je novom rukovodstvu da zahteva obustavu postupka kolege iz Čačanskih novina Stojana Markovića.

Izabrani i ostali organi NUNS-a

Skupština Nezavisnog udruženja novinara Srbije izabrala je danas nove članove Izvršnog i Nadzornog odbora, kao i članove Suda časti, saopšteno je.

Novi članovi Izvršnog odbora Dragan Janjić iz Politike, Amela Bajrović iz Radija Sto plus, Brankica Stanković i Senka Vlatković sa TV B92, Dušan Radulović iz Radio Beograda, Jelka Jovanović iz Agencije Beta, Ljubomir Živkov iz Vremena, Mijat Lakićević iz NIN-a, Vukašin Obradović iz Vranjskih i Željko Bodrožić iz Kikindskih.

Novi Statut NUNS-a, koji je Skupština usvojila u prepodnevnom radu, usklađen je sa Zakonom o udruženjima i drugim novim zakonima, među kojima je i Zakon o zabrani diskriminacije.

Pravni zastupnik NUNS-a Dejan Vuković je rekao da će novi Statut omogućiti efikasniji rad udruženja koje će u skladu sa Zakonom o udruženjima biti registrovano kao privredno društvo.

Novi statut definiše i pitanje imovine, načine njenog sticanja i statusne promene, a novina je i jednostavnije sazivanje i način rada Skupštine NUNS-a, kao i definisanje članstva u toj organizaciji, rekao je Vuković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: