Nedostatak novca problem za setvu

Iako setva kasni zbog vremenskih uslova, najveći problem nisu česte kiše, već nedostatak novca.

Izvor: B92

Subota, 10.04.2010.

15:24

Default images

Najobimniji posao u poljoprivredi, prolećna setva kukuruza, već je počela u Vojvodini. Očekuje se da kukuruz bude posejan na 1,4 miliona hektara, što je oko trećine ukupne obradive površine u Srbiji. Širom Srbije poljoprivrednici počinju setvu. Sav repromaterijal je obezbeđen. Ima svega, semena, dizela, pesticida – jedino nema para.

Iz toga razloga većina poljoprivrednika ne može da priušti da plati za ono što potroši u setvi već uzimaju robu u zamenu. Odnosno – plaćaju budućim rodom kukuruza ili pšenice.

"Imamo fiskalnu kasu, ali je ne koristimo jer većina ljudi nema dovoljno para da uđe u setvu tako da se uglavnom zadužuje robno, poneko uzme kredit ali to malo“, objašnjava vlasnik poljoprivredne zadruge Momčilo Prelević.

Očekuje se da zbog nedostatka obrtnog kapitala većina poljoprivrednih zadruga i poljoprivrednika proda žitarice na zeleno – i pri tome dobiju krajnje nepovoljne uslove.

Ono što je nezvanična glasina je da najveći trgovci pšenicom već imaju jednu trećinu roda pšenice kupljene na zeleno po ceni od 8,5 dinara. To će im dati dovoljno prostora da kontrolišu cenu u žetvi.

S druge strane, mada poljoprivrednici imaju pravo na subvencije i mada im je taj svež kapital potreban upravo u setvi, prvi deo subvencija neće dobiti pre maja po uredbi vlade – a što će se najverovatnije produžiti na vreme posle žetve pšenice.

Poseban problem je što će po uredbi – pravo na subvencije imati samo oni oni koji prilože fiskalni i gotovinski račun – što znači samo oni koji su imali dovoljno gotovog novca da kupe repromaterijal.

Više o ovoj temi, ali i o drugim temama iz poljoprivrede, proizvodnje hrane i sela možete da pogledate u programu "Znanje na poklon" - sutra, prvi put u novom terminu od 8 i 30 ujutru do 11 sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: