Tajland: Poginulo 15 osoba

U današnjim sukobima između demonstranata i snaga bezbednosti u Bangkoku poginulo je najmanje 15 osoba, a više od 500 ih je povređeno.

Izvor: Tanjug

Subota, 10.04.2010.

13:51

Default images

Okršaji su danas eskalirali u starom delu grada, koji protivnici tajlandske vlade drže od sredine marta, kada je vojska pokušala da povrati kontrolu nad tim delom prestonice. Među poginulima je i jedan japanski snimatelj koji je radio za novinsku agenciju Rojters.

Premijer Tajlanda Abhisit Vedžadživa izjavio je danas da se neće povinovati zahtevima opozicije da raspusti skupštinu, dok se broj poginulih u sukobima demonstranata i vojske u Bangkoku povećao na 15, a povređeno je 678 osoba.

"Vlada i ja smo jos uvek odgovorni za smirivanje situacije i nastojimo da uvedemo mir i red u zemlji", rekao je Abhisit u obraćanju putem nacionalne televizije i izjavio saučešće porodicama nastradalih.

Državni centar za vanredne situacije saopštio je da, prema podacima iz četiri bolnice u Bangkoku, ima najmanje 15 žrtava, medju kojima su četiri vojnika i 11 civila, prenela je agencija AP.

Kako su tokom dana jačali sukobi, pripadnici vojske su pokušali da suzbiju demonstrante suzavcem i vodenim topovima. Zatim su se, prema izveštajima novinara agencije Frans pres, čuli pucnji.

U strahu da se ne poveća broj nastradalih vojska se povukla predveče po lokalnom vremenu.

Ministar odbrane, general Pravit Vongsuvon rekao je da vojska ne može ništa da uradi jer ne može da puca na narod. Ubrzo zatim vojska je pozvala na primirje.

Portparol vojske je rekao da demonstranti treba da obustave napade na pripadnike vojske, da ne bi porastao broj nastradalih i da situacija ne bi izmakla kontroli.

Takozvani crvenokošuljaši, demonstranti koji nose crvene majice, pristalice bivšeg premijera u izgnanstvu Taksina Šinavatre, traže prevremene parlamentarne izbore. Oni smataju da je sadašnji premijer Abhist Vedžadživa, izabran u decembra 2008, nezakonito na tom mestu.

Tajlandski premijer Abhist Vedžadživa obratio se oko ponoći narodu preko nacionalne televizije i obećao da će povratiti mir u Bangkoku.
Abhist je rekao da se neće povinovati zahtevima demonstranata da raspusti skupštinu.

On je rekao da su on i njegova vlada i dalje odgovorni za smirivanje situacije u zemlji.

U tajlandskoj prestonici je sada mirno, ali napeto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: