Rumunija: Pritvor za sudiju

Sudija rumunskog Vrhovnog kasacionog suda Florin Kostiniu i dvojica privrednika pritvoreni su na zahtev tužioca Nacionalne direkcije za borbu protiv korupcije.

Izvor: B92

Subota, 10.04.2010.

11:50

Default images

Sudije Vrhovnog kasacionog suda odredile su trojici osumnjičenih pritvor od 29 dana zbog povezanosti sa senatorom u Parlamentu Rumunije, Katalinom Vojkuom, optuženim za korupciju. Vojku je u pritvoru od 30. marta. U ponedeljak će u istom sudu biti razmotren zahtev trojice pritvorenih da im se sudi sa slobode.

Tužioci DNA optužuju Vojkua da je obećao privrednicima Kašuneanuu i Ločiku da će intervenisati da se povoljno reše njihovi predmeti u sudu, a u to je umešao i sudiju Kostiniua.

Tužioci su naveli da je Vojku za svoje intervencije dobio 260.000 evra od Kašuneanua i oko 30.000 evra od Ločika, a pretpostavlja se da je i sudija dobio novac.

U Rumuniji je prvi put određen pritvor za jednog sudiju Vrhovnog suda i senatora parlamenta čiji je mandat u toku.

Analitičari ocenjuju da je u slučaju trojice pritvorenih "priređen medijski cirkus", jer se sve odvijalo pred kamerama, a sudija i jedan od privrednika su privedeni vezani istim lisicama.

Transkripti razgovora osumnjičenih su se pojavili u štampi još pre hapšenja senatora Vojkua.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: