Dačić primio nagradu Najevropljanin

Zameniku premijera i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću večeras uručena nagrada "Najevropljanin 2009", koja se dodeljuje za doprinos u približavanju EU.

Izvor: B92, Beta

Petak, 09.04.2010.

21:07

Default images

Pre uručenja nagrade, u Skupštini grada Beograda, Dačić, koji je i predsednik Socijalističke partije Srbije, rekao je kako smatra da mu je prizanje pripalo zbog reformi u SPS i doprinosu Ministarstva unutrašnjih poslova evrpskim integracijama Srbije.

Dačić je rekao da će doći vreme kad će cilj svih političkih stranaka u Srbiji biti ulazak u Evropsku uniju. On je rekao da je njemu mnogo lakše neko drugim političarima i liderima stranaka jer se od njega nije očekivalo da doprinese evrointegracijama Srbije.

"Tako da sve što sam uradio na planu evropskih integracija je fenomenalan uspeh s obzirom na to da se u tome od mene ništa niste nadali", rekao je Dačić, pošto je u obrazloženju navedeno da je konsolidovao Socijalistčku partiju Srbije i pretvorio je u modernu proevropsku stranku.

U obrazloženju nagrade navedeno je i da se Dačić kao ministar unutrašnjih poslova uspešno i beskompromisno borio protiv korupcije i kriminala, da je prošle godine donesen novi zakon o saobraćaju, da su izdavani biometrijski pasoši i da je uverio kolege iz EU da je Srbija ispunila uslove za Šengensku belu listu.

Nagrade u još pet kategorija

Nagrade "Najevropljanin 2009", koje se ove godine dodeljuju deseti put, uručene su u još pet kategorija.

Za ekonomiju nagrada je pripala novinaru Miši Ćulibrku, za stranog državljanina ambasadoru Španije u Srbiji Ignasio de Palasio Espanji, za projekat ministru za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milanu Markoviću, za kulturu i sport Radomiru Antiću i za privredu i preduzetništvo Dobrosavu Bojoviću.

Ambasador Španije, zahvalivši na priznanju, rekao je da je ta država, koja trenutno predsedava EU, spremna da podrži ubrzano približavanje Srbije EU.

"Španija će, sa ostalim prijateljima pomoći da se ubrza proces evropskih integracija Srbije", rekao je Espanja podsetivši da je Srbija na svom putu ka Evropi prošle godine učinila ogroman napredak.

Antić, selektor fudbalske reprezentacije Srbije, kazao je da nagradu shvata kao privilegiju izražavajući uverenje da će "pozitivna enegrija okupljenih pomoći našim fudbalerima na svetskom prvesntvu u Južnoj Africi".

Ćulibrk, Marković i Bojanić su takođe naveli da ih nagrada obavezuje na još predaniji rad u svojim oblastima kako bi doprineli evropskim integracijama Srbije.

SDO: Ne treba zaboraviti prošlost

Socijaldemokratska omladina, podmladak Socijaldemokratske unije, najoštrije osuđuje i protestvuje zbog odluke Prve evropske kuće Čukarica da Ivici Dačiću dodeli nagradu "Najevropljanin" u oblasti politike za 2009. godinu.

"Nakon ovogodišnje odluke, pitanje je da li će ikada ova titula moći da se tumači kao neko istinsko priznanje, a ova organizacija rizikuje da izgubi svaki kredibilitet, jer su kriterijumi na osnovu kojih se dobitnici/dobitnice biraju izuzetno nejasni", navodi se u saopštenju SDO.

"Socijalistička partija Srbije i njen lider i dugogodišnji funkcioner, Ivica Dačić, pokazuju izvesne znake promena, ali ni u jednom trenutku niko od njih nije osudio ili se izvinio za sve ono što su uradili tokom 90-ih godina. Ta stranka nosi veliku odgovornost za sve antievropsko što se dešavalo u Srbiji i na području bivše Jugoslavije u tom periodu", navodi se u saopštenju.

"Ne treba živeti u prošlosti, ali je nikako ne treba ni zaboravljati. Ako ni zbog čega drugog, onda da se sve ono što je bilo negativno ne bi ponovilo. Postavlja se pitanje da li uopšte kao društvo imamo svest o tome da je ono što je Socijalistička partija Srbije radila devedesetih bilo negativno. Ako je imamo, onda treba da budemo svesni i da opšta amnezija koja vlada Srbijom postaje sve raširenija i sve opasnija po naše društvo", zaključuje podmladak SDU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: