Obama očekuje ratifikaciju START-a

Predsednik SAD Barak uveren je da će sporazum sa Rusijom o ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja biti ratifikovan u Senatu.

Izvor: Tanjug

Petak, 09.04.2010.

18:45

Default images

“Kada (republikanski senatori) budu imali mogućnost da u potpunosti procene taj sporazum, doći će do zaključka da je u najboljem interesu SAD“, rekao je Obama u intervjuu televiziji ABC.

Da bi sporazum stupio na snagu, potrebno je da za njega glasa dve trećine, odnosno 67 senatora. U senatu, koji ima 100 mesta, Obamina Demokratska stranka ima većinu od 59 mesta, tako da će za izglasavanje biti potrebni i republikanski glasovi.

Proteklih dana neki istaknuti članovi Republikanske partije, pre svega potpredsednički kandidat na izborima 2008. godine Sara Pejlin, žestoko su kritkovali Obaminu novu nuklearnu strategiju.

Najviše im smeta deo koji se odnosi na odustajanje od nuklearne odmazde protiv zemalja koje nemaju takvo oružje.

“Koliko znam, Sara Pejlin i nije neki stručnjak za nuklearna pitanja“, rekao je Obama.

Predsednik SAD je, takođe, doveo u pitanje tvrdnje da će se Rusija povući iz sporazuma, ako proceni da je ugrožena američkim programom raketa sa konvencionalnim bojevim glavama.

“Sada smo apsolutno uvereni da to ni na koji način ne sprečava našu sposobnost da napredujemo u programu raketne odbrane, na čijoj meti nije Rusija“, rekao je Obama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: