Funkcionerima drage dve fotelje

Od oko 2.000 funkcionera koji rade na po dve funkcije, samo njih 20 se opredelilo za jednu javnu službu.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 09.04.2010.

15:18

Default images

Posle isteka roka od tri meseca, samo 20 političara dostavilo je Agenciji za borbu protiv korupcije odluku o tome koje funkcije žele da se odreknu, a njih 1 960 tražili su saglasnost da zadrže oba posla. Već od danas Agencija će početi da svima šalje upozorenje da krše zakon jer, kako kažu, ponašanje srpskih političara zadire u kriminalnu sferu.

Grčevit stisak za političke fotelje. Retko poštenje pokazalo je samo 20 funkcionera koji su se odrekli duplih funkcija - troje je predsednika opština, a četvoro vojvođanskih poslanika od kojih je široj javnosti poznat Ištvan Pastor.

Ostali, ne samo da se nisu odrekli drugog posla, već su tražili od Agencije da nastave po starom.

U Skupštini Srbije godinama sede predsednici opština, a slična situacija je i u pokrajini, čiji je parlament nedavno doneo odluku da njihovi politčari mogu da nastave da vrše više funkcija do isteka mandata.

Direktorka Agencije Zorana Marković kaže da je želju da rade dva posla izrazilo 69 političara iz Vojvodine, među kojima je 18 poslanika koji su istovremeno i predsednici opština.

Svi takvi zahtevi biće odbačeni, rekla je Markovićeva i objasnila da saglasnost mogu tražiti samo oni koji su u postupku kandidovanja za drugu funkciju.

Zbrka u srpskim medijima oko toga imaju li političari pravo na duple funkcije zbunila je i Draga Kosa, predsednika Grupe zemalja za borbu protiv korupcije Saveta Evrope.

Međutim, on kaže da Agencija dobro radi svoj posao i da to političari moraju da poštuju.

Kos je naveo primer svoje države, Slovenije, koja je izgubila 40 do 50 funkcionera, koji nisu hteli da se povinuju zakonu o sprečavanju sukoba interesa, ali je, kako je rekao, važnije da je opstala država.

Agencija za borbu protiv korupcije tražiće od funkcionera pisani dokaz da su dali ostavku na funkciju koje su se odrekli.

Inače, tačan broj političara koji obavljaju duple funkcije još se ne zna jer registar nije završen.

Međutim, jedan od načina na koji može da se utvrdi ko sedi u dve fotelje su i prijave kojih je do sada na adresu Agencije za korupciju stiglo 154.

Pator: Nisam imao dilemu

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da nije imao dilemu prilikom odlučivanja da se odrekne funkcije poslanika u Skupštini Vojvodine.

Odlučio sam da ostanem potpredsednik vojvođanske vlade i pokrajinski sekretar zadužen za privredu, pojasnio je Pastor najavljujući da će na sledecoj sednici pokrajinske skupštine podneti ostavku na poslaničku funkciju.

Pastor je kazao da će ga u skupštinskim klupama zameniti mlađi kadar SVM iz Kanjiže, ne precizirajući o kome je reč.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: