200.000 dinara za kršenje zakona

Poverenik Rodoljub Šabić je izjavio da je izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama učinjen korak ka njegovom doslednijem sprovođenju.

Izvor: Tanjug

Petak, 09.04.2010.

14:01

Default images

"Glavni mehanizam koji bi trebalo da se nađe u zakonu usmeren je na obezbeđivanje izvršenja odluke poverenika i sastoji se u izricanju novčane kazne do 200.000 dinara dok se obaveza ne izvrši", rekao je Šabić, istakavši da je suština što će "taj mehanizam sada biti u rukama poverenika".

Prema njegovim rečima, Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o slobodnom pristupu informacijama, koji je vlada juče usvojila, treba da bude propraćen i nizom drugih koraka koji su dogovoreni, a pre svega povećanjem odgovornosti za kršenje zakona na različite načine.

On je rekao da je, prema tom predlogu, predviđeno da se za svako nepoštovanje zakona izriču sukcesivne kazne u iznosu do 200.000 dinara.

"Ukupan iznos tih kazni može da bude 200.000 dinara što je za većinu građana respektabilan novac, a verujem da će u svakom slučaju ta mera dati pozitivne efekte, naročito ako bude propraćena zaoštravanjem prekršajne odgovornosti", dodao je Šabić.

On je ocenio da je ovo pozitivan korak i dokaz da je poštovan dogovor koji je pre dvadesetak dana postignut sa premijerom Mirkom Cvetkovićem.

"Tom prilikom sam ukazao na neke hronične probleme u funkcionisanju ovog zakona, pre svega na probleme za koje je odgovorna vlada jer ne daje odgovarajuću podršku za njegovu primenu", rekao je Šabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: